Gyurcsányt kitiltották Gyöngyöspatáról

2012.01.31. 11:54

Nem kívánatos személlyé nyilvánította Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnököt és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetet Gyöngyöspatán a község önkormányzata. Juhász Oszkár polgármester közölte, hogy a döntés közvetlen kiváltó oka az az értesülés, hogy Gyurcsány Ferenc a miskolci avasi lakótelepen tett látogatása után a Heves megyei Gyöngyöspatát kívánja felkeresni, de a helybeliek nem kérnek ebből.

Gyurcsány és a TASZ aktív kezdeményezői annak a lejárató kampánynak, ami szerintük Magyarország és a magyar nemzet ellen folyik, magyarázta a döntést, amelyet hétfő este hozott meg a képviselő-testület a polgármester mellett a jelenlévő öt független képviselő szavazatával. A TASZ jogsegély-pontot működtet a településen. Juhász Oszkár arra a kérdésre, hogy egy hasonló gyöngyössolymosi döntésről a bíróság kimondta, hogy jogsértő, azt válaszolta, hogy „ezt megtehetik”.

„Vuduátkokkal nem foglalkozunk, tesszük tovább a dolgunkat Gyöngyöspatán” – reagált Dénes Balázs, a TASZ elnöke. Dénes szerint a lépés, amellyel a szabad mozgáshoz való alkotmányos alapjogot próbálják korlátozni, jól illusztrálja az önkormányzat jogfelfogását.

A Heves Megyei Bíróság 2011 novemberében jogsértőnek nyilvánította a gyöngyössolymosi önkormányzat tavaly februári határozatát, amellyel nem kívánatos személynek nyilvánított a településen hat embert, köztük két újságírót. A bíróság a kormányhivatal keresetére helyezte hatályon kívül az önkormányzati döntést; megállapítva, hogy az mind tartalmi, mind eljárási szempontból jogsértő.

A kormányhivatal törvényességi ellenőrzési és felügyeleti főosztálya korábban megvizsgálta az önkormányzati határozatot, s azt több szempontból is jogsértőnek találta. Ebben a helyzetben törvényességi észrevételt tettek, ám a jogsértő határozatot, a jogszabályokban meghatározott időpontig, az önkormányzat nem vonta vissza; a megyei kormányhivatal ezért fordult bírósághoz.

A közel 2900 lakosú Gyöngyöspata azt követően került a közfigyelem középpontjába, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai tavaly március elejétől két héten át járőröztek a faluban, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. Az április 22. és 24. közötti időszakra a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a Véderő, de a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábornyitás napján 267 roma nő és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre néhány napra.

Ezzel egy időben Gyurcsány Ferenc egymillió forintot ajánlott fel a helyi roma közösségnek, illetve parlamenti vizsgálóbizottság is alakult a Gyöngyöspatán történtek kivizsgálására. Július 17-én – mivel korábban lemondott posztjáról a település független polgármestere – időközi polgármester-választást tartottak a községben, amelyen Juhász Oszkárt, a Jobbik helyi elnökét választották polgármesterré.  • Hírek
  • Hírek