Részleges bojkottra készül az LMP

2012.02.10. 14:28

Az LMP nem vesz részt azoknak a törvényjavaslatoknak a vitáján, amelyeket a tavaly december 23-án elfogadott házszabály-módosítás értelmében kivételes, sürgős eljárásban tárgyalnak – mondta pénteken Budapesten Jávor Benedek a képviselőcsoport zárt ülése utáni sajtótájékoztatón. Az ülésen a tavaszi parlamenti ciklusra készültek fel.

A frakcióvezető hozzátette, hogy az egyeztetés elkerülése végett önálló képviselői indítványként benyújtott jogszabályok vitájától is távol maradnak, ahogy nem vesznek részt a zárószavazás előtti módosító indítványokkal szétbombázott törvények záróvitájában és zárószavazásában sem.

Arra is kitért, hogy azoknak a jogszabályoknak a végszavazásánál sem nyomnak majd gombot, amelyek esetében nem folytatták le a megfelelő társadalmi egyeztetéseket.

Ezekről a döntéseikről a frakcióvezető hamarosan tájékoztatni akarja Kövér László házelnököt. Jávor azt is kérni fogja Kövértől, hogy a parlament ne tűzzön napirendre olyan törvényjavaslatokat, amelyek szövegét a vitát megelőző hét közepéig nem töltötték fel az országgyűlés honlapjára. Egyúttal azt is javasolják, hogy az alapvető életviszonyokat rendező törvényeket ne éjszaka vagy kora hajnalban tárgyalja az országgyűlés, és kérni akarják, hogy igyekezzenek elkerülni az időkeretes vitákat.

A politikus kijelentette: a következő fél évben annak az új köztársaságnak az alapjait akarják megvetni, amelyik nem pusztán a Fidesz által létrehozott korlátozott demokrácia rendszerét haladja meg, de a 2010 májusa előtti, számos anomáliától hemzsegő rendszerrel szemben is igazságos, miközben lehetővé teszi az állampolgárok részvételét a döntéshozatalban.

Hangsúlyozta, hogy ehhez parlamenten belüli és parlamenten kívüli eszközöket is igénybe akarnak venni. A parlamenten kívüli eszközök között említette, hogy civil szervezetekkel és állampolgári mozgalmakkal együtt vitatják meg a céljuk megvalósításához szükséges társadalmi berendezkedést.

A tavaszi ülésszak során az LMP frakciójának egyik legfontosabb célja az lesz, hogy szembesítse a kormányt a jogalkotási rohamban hozott gyenge minőségű törvényekkel és megváltoztatott társadalmi berendezkedéssel, valamint azzal, hogy katasztrofális helyzetbe hozták a felsőoktatást meg a nyugdíj- és adórendszert – jelentette ki Jávor Benedek.