Orbán-beszéddel indul a tavaszi ülésszak

2012.02.13. 13:20

Csurka Istvánra emlékeztek, majd új képviselőt avattak a tavaszi ülésszak nyitányán. A tényleges munka Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött, aki az európai uniós pénzügyi paktumról beszélt és kijelentette: Magyarország jövője az EU keretein belül van. Felszólalásával az MSZP nagyrészt egyetértett, az LMP viszont gazdasági szabadságharcot hirdetett. A borsodi Éhségmenet közben megérkezett a Parlamenthez.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A miniszterelnök alkotmányos szokás szerint tájékoztatja a parlamentet mindarról, ami az országgyűlés utolsó ülése óta történt. "Január hónapban a kormány tárgyalásokat folytatott az EU vezetőivel" - kezdte. Tájékoztatása szerint az ország számára kedvező döntést sikerült kiharcolni Brüsszelben az európai stabilitási paktum ügyében. "Sokan felhördüléssel fogadták, hogy mi nem mondtunk azonnal igent" - emlékeztetett. A kormány józanul kiállt az érdekeiért és elérte, amit akart.

    01
  • Schmitt Pál kinevezte a Költségvetési Tanács új elnökét, Kováts Árpádot a lemondott Járai Zsigmond helyére. A köztársasági elnök új államtitkárokat is kinevezett, Csizmadia Norbert a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára lett, míg Kovács Pál a nemzeti fejlesztési minisztérium államtitkára lett. Schmitt egy államtitkárt felmentett, Ángyán József többé nem vidékfejlesztési államtitkár.

  • A megemlékezés után képviselői eskütétellel folytatódott az ülés, elsőként az alkotmányügyi bizottság általános érvényű állásfoglalását ismertették, amely szerint az LMP új képviselője, a Kaufer Virág helyét átvevő Szél Bernadett még a Magyar Köztársaságra esküdhet. Az országgyűlés ellenszavazat nélkül igazolta Szél mandátumát. A képviselőasszony letette az esküt.

    04
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Kövér László megnyitotta a parlament tavaszi ülésszakát. Elsőként Schmitt Pál köztársasági elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt köszöntötte, majd a vagyonnyilatkozatokról beszélt, amit az összes képviselő időben leadott. Ezután a minap elhunyt Csurka Istvánra emlékezett, aki 1990-93 között az MDF, 1993-94 között független, majd 1998-2002 között a MIÉP képviselője volt a parlamentben. Kövér a rendszreváltozás meghatározó közéleti szereplőjének nevezte.

  • Lassan érkeznek a képviselők, Orbán Viktor miniszterelnök például integetve köszöntötte képviselőtársait. Az ellenzéki padsorok egyelőre foghíjasak, pár jobbikos és elempés van a teremben, szocialisták és gyurcsányisták csak mutatóban.

  • bacsfi

    Hogy Márta Istvánt nevezték ki a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed vezetőjének, ezért jövőre azt kell hallgatnunk, hogy ha nem ad pénzt az állam, elmarad a Zsolnay-negyed, vagy az, hogy Bácsfi Diánának két új neve is van, Erős Diána és Avatara Satyava? Majd a képviselők eldöntik, elvégre ezért fizetjük őket.

  • Az országgyűlés üléséről tudósító fotósok az országgyűlés házirendje szerint kizárólag a karzati X-es páholyból dolgozhatnak, ahonnan a tavaszi ülésszakra eltüntették a hosszabbítókat. Ez csak annyiban bonyolítja a munkát, hogy a fotósok laptopjai, amiről a képeket küldik, ülés közben lemerülhetnek.

  • Egy kormánypárti forrásunk "az összeeskűvés-elméleteket kerülendő" előre figyelmeztetett, hogy Lázár János influenzás lett, betegség miatt marad távol a tavaszi ülésszak nyitóülésétől.

  • Az országgyűlés ma fogadhatja el a dohánykereskedelmet államosító törvényt, melynek zárszavát a fideszes Heintz Tamás mondja majd el. Heintz javaslatára fogadták el tavaly a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, ennek beterjesztésekor a képviselő bejelentette, hogy maga is leszokott a dohányzásról. Folyosói pletykák szerint Heintz azóta visszaszokott, igaz, csak néhány szálat szív naponta.

  • Bár a január 1-jén hatályba lépett új alaptörvény Magyarországra változtatta az ország nevét, hétfőn az LMP új képviselője még a Magyar Köztársaságra tehet esküt - erről hozott állásfoglalást az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a házelnök megkeresésére. Kövér László azért fordult a bizottsághoz, mert bár a Fidesz megváltoztatta az ország nevét, a képviselői eskü szövegét elfelejtették ennek megfelően átírni. Az Alkotmányügyi Bizottság végül úgy döntött. az eskü Magyarország mindenkori alkotmányára, így a január 1-jén hatályba lépett új alaptörvényre érvényes eskünek minősül. A bizottság egyben rögzítette azt is, hogy szükségesnek tartják a szöveg pontosítását, de addig is az eskü tartalmában és joghatásában is Magyarország alaptörvényére letett eskünek minősül.

  • hosokfasora

    Délután fél négyre érnek a Parlament elé a tiltakozók, de most már Budapesten kószálnak, ezt a képet magpet csinálta róluk

  • A parlamenti szokásjog szerint a legnagyobb ellenzéki frakció kezdheti az interpellációkat. Mivel ez még mindig az MSZP, így a tavaszi ülésszak első interpellálója Nyakó István lehet, aki felszólalásának a "Munkát, Kenyeret!" (sic!) címet adta, és nyílván az éhségmenetről fog beszélni. Másodikként a jobbikos Balczó Zoltán érdeklődik a még mindig miniszter Réthelyi Miklóstól, hogy lehetővé teszi-e az új felsőoktatási finanszírozás a nem tehetős gyermekek diplomaszerzését. A kormánypárti öninterpelláció tárgya a diósgyőri kohászat.

  • A nap harmadik felszólalójaként a fideszes Gulyás Gergely ismerteti az egyházügyi törvényhez benyújtott módosító javaslatot, majd a jobbikos Gyöngyösi Márton beszél a retorikai bravúrokat követő stratégiai bukásról. A kereszténydemokrata Rubovszky György a tavaszi jogalkotáshoz tesz észrevételeket, míg a szocialista Gúr Nándor Magyarországról beszél majd.

  • Miért nem fogott kezet Paulo Sousa Egervári szövetségi kapitánnyal? Miért változtatott neve Bácsfi Diána? Milyen lesz a 2012-es, konszolidált Parlament? Esik-e több szó a Fidesz-kormány elleni, világméretű összeesküvésről? Megtalálják-e a Ház bejáratát az Index korábban hosszú időre kitiltott tudósítói? Megannyi kérdés, reméljük délután egytől mindre választ kapunk, méghozzá a Parlamenti Patkóból.

  • "Az új európai szerződésről és a kormányzati teendőkről" címen szólal fel napirend előtt Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterelnöki felszólalásra a frakciók is reagálhatnak, minimum öt percben. Másodikként az LMP új frakcióvezetője, Jávor Benedek mondhatja el "Szembesítés" című felszólalását.

  • Egy ülésen általában csak heten interpellálhatnak, de most kilencen jelentkeztek. Elméletileg utolsóként a jobbikos Z. Kárpát Dániel szólalhat fel, ő arra kíváncsi, hogy kinek találták ki a Nemzeti Eszközkezelőt. Ha a házelnök engedékeny, még párttársa, Egyed Zsolt is megkérdezheti, hogy "végtörlesztés vagy pénzmosás", esetleg még a fideszes Vincze László is öninterpellálhat a csongrádi halászházakról.

  • Az LMP volt frakcióvezetője, Schiffer András az oligarchák elleni fellépést kéri számon a miniszterelnökön. A parlament történetének első DKP-s interpellálójaként Molnár Csaba is Orbánt kérdezi arról, hogy ki hibázott, Magyarország, vagy a miniszterelnök. A szocialisták második felszólalója, Varga László Nyakóhoz hasonlóan az éhségmenetről beszél majd.

  • Vasárnapi előzetesünkben még csak feltételeztük, mára bizonnyossá vált: Orbán Viktor a múlt keddi nyilvános országértékelő és a múlt szerdai zártkörű beszéde után hétfőn újra hosszasan beszél Magyarország aktuális ügyeiről. Kíváncsian várjuk, mi újat tud mondani.

  • Kezdődik a kiigazítás ülésszaka

    Kiigazítással kezdi munkáját hétfőn a parlament tavaszi ülésszaka, már hétfőn tárgyalják az utolsó téli ülésnapon elfogadott egyházügyi törvény módosítását. Államosítják a dohánykereskedelmet és tárgyalni kezdik a lex Brad Pittet is.