Zárt légtérben dohányozhatnának a vegyipari dolgozók

2012.02.21. 10:17

Kiegészítené két kormánypárti képviselő a tűz- és robbanásveszélyes munkahelyen dolgozókkal azok körét, akiknek a nemdohányzók védelméről szóló törvény engedélyezi zárt légterű dohányzóhely kijelölését.

Az érintettek közé azok tartoznának a fideszes Mengyi Roland és a kereszténydemokrata Stágel Bence indítványa szerint, akik olyan helyen dolgoznak, ahol „a nyílt légtérben a tűzvédelmi szabályokkal, a folytatott tevékenység jellegével összeegyeztethető dohányzóhelyet nem, vagy csak az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztetve lehetne kijelölni." A módosítás április 1-jén lépne hatályba.

A javaslat nem változtat a nem dohányzók védelméről szóló törvény alapkoncepcióján, továbbra is szigorú keretek között tartja a munkahelyi dohányzóhelyek kijelölését, ugyanakkor az előterjesztés indoklása szerint biztosítja a törvény rendelkezéseinek végrehajthatóságát a tűz- és robbanásveszélyes munkahelyen is.

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló jogszabály január 1-jétől hatályos, azóta a munkahelyeken – a tűzvédelmi szabályok betartása mellett – kizárólag nem zárt légterű helyet lehet kijelölni és fenntartani a dohányzóknak.

Mengyi Roland és Stágel Bence a javaslat indoklásában úgy érvel, hogy a jelenlegi szabályok szerint például vegyipari, olajipari vagy gyógyszeripari cégeknél is kötelezően nyílt légterű dohányzóhelyet kell kijelölni, ez azonban ellentétes a tűzvédelmi szabályokkal és a biztonsági követelményekkel. Csak technológiai területen kívül, azaz „kerítésen kívül" lehetne nyílt dohányzóhelyet kijelölni, ám ez a telephelyről történő kiléptetési-beléptetési, illetve munkaidő számítási okok miatt a megfelelő munkaszervezést ellehetetlenítené, ráadásul a kötött poszton dolgozóknak egyáltalán nem járható út.

A képviselők úgy látják, a tűz- és robbanásveszélyes munkahelyeken – a veszélyességi besorolás okán – a dohányzás kizárólag az épületeken belül, az arra kijelölt helyeken oldható meg biztonságosan. Szerintük ezen csak a biztonság rovására lehet változtatni. Úgy látják, hogy a szabálytalan dohányzás veszélye miatt a teljes tiltás is nagyobb kockázatot jelent, mint a jelenleg működő, ellenőrzött, zárt dohányzóhelyek megtartása, és ezeknek a nemdohányzók védelmét is kellően garantáló kialakításának ellenőrzése.

A törvény most csak néhány kivételes esetben engedi meg a dohányzást zárt térben: a hotelek szivarszobáiban, a börtönökben, a pszichiátriai zárt intézményekben. Szilveszter előtt egy nappal egy az utolsó pillanatban becsempészett módosítással a játékkaszinókban is engedélyezték volna a dohányzást, de a módosítást elrontották, így az csak néhány óráig élt.  • Hírek
  • Hírek