Mérik a levegő minőségét Kolontáron

2012.02.28. 15:50
Folyamatosan mérik a szálló por és a különböző toxikus anyagok jelenlétét hétfőtől a Kolontárhoz tartozó Lőrintepusztán – közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője.

Zay Andrea közlése szerint februárban kétszer 4-én és 16-án is észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrintepuszta-Tósokberénd-Kolontár térségében. A zöldhatóság levegőtisztaság-védelmi vizsgálólaboratóriuma ezért mérés-előkészítést tartott a Kolontárhoz tartozó, 20-25 lakosú Lőrintepusztán, hogy megfelelő helyet találjanak a mérőműszer elhelyezéséhez.

A mobil mérőállomást a Kolontárt Ajkával összekötő úton található Pannon Kristály 2001 Kft. telephelyén helyezték el, ahonnan a családok otthonai 50-200 méteres távolságon belül dél-délkelet irányban találhatóak.

Így a kiporzáskor pontosan meghatározhatják a porfelhő mozgásának irányát, sebességét, illetve a határértékhez köthető anyagok ólom, kadmium, nikkel, arzén mennyiségét. A berendezés azokat az anyagokat vas, alumínium, nátrium is elemzi, amelyekből a vörösiszap-tartalomra lehet következtetni.

A felügyelőség folyamatosan dolgozza fel a mérési eredményeket, az adatokat az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) honlapján teszik közzé áll a hatóság közleményében.