Mégsem tűntek el a 2006-os videók

2012.03.05. 20:35

A 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el, jelentette ki Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Az ORFK még 2010-ben minden dokumentációt, beleértve a videofelvételeket is, átadta a történteket vizsgáló országgyűlési albizottságnak és Balsai István miniszterelnöki megbízottnak, így egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el.

A Magyar Nemzet hétfői számában Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbírót idézve azt írta, a rendőrség a 2006 őszén készített felvételeket "a brutális őrizetbe vételekről", azonban ezeket feltehetően még a kormányváltás előtt eltüntették, megsemmisítették, mivel "a kirívó törvénytelenségeket" bizonyították volna.

A lap emlékeztetett, hogy Völgyesi Miklós, aki közreműködött a Balsai-jelentés elkészítésében, tavaly terrorcselekmény gyanújával tett büntetőfeljelentést a 2006 őszi rendőri erőszak miatt, ehhez feljelentéskiegészítést nyújt be a most nyilvánosságra került felvételek miatt. A Hír Televízió pénteki Célpont című műsora két olyan rendőrt kutatott fel, aki a 2006. október 23-i nemzeti ünnepen a megemlékezőkre lövöldözött. Egyikükről egy rendőrségi felvételt is bemutattak, amelyen az látható, hogy rálő az őt fényképező emberre.

Az iratok mennyisége több mint 1,5 iratfolyóméter, a dokumentáció 4.432 lapot, 29 elektronikus adathordozót és 5 db videokazettát tartalmazott.