Vilhelmina
10 °C
21 °C

Demján rendőrökkel és katonákkal veszi körbe magát

2012.03.07. 12:49 Módosítva: 2012.03.07. 16:21
A napokban két Arcadom Zrt.-s irányító ellen indult ügyészségi eljárás korábbi munkahelyeikhez kötődő ügyeik miatt. Demján Sándor ingatlanberuházási érdekeltségének vezérigazgatóját, Csapó Tamást a Honvédelmi Minisztérium médiacégénél elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsították meg, a menedzsmenthez tartózó Nagy Kálmán, a nemzetvédelmi egyetem volt kancellárja ellen pedig sikkasztás miatt emelt vádat az ügyészség. Az Arcadomnál és környékén előszeretettel alkalmazzák a jó kapcsolatokkal és széles szakmai tapasztalattal rendelkező exnyomozókat és HM-eseket.

Szinte egy időben szivárgott ki az ügyészségről, hogy egy 70 milliós fiktív szerződés miatt hűtlen kezeléssel gyanúsítják a Honvédelmi Minisztérium médiacégének egyik korábbi vezetőjét, valamint, hogy egy nyolcmillió forintért egy piaci grillcsirkéssel „megíratott” szakértői anyag miatt vádat emeltek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt kancellárja ellen. Arról azonban nem esett szó, hogy jelenleg mindketten, Csapó Tamás és Nagy Kálmán is a Demján-csoport fő építőipari vállalkozásánál, az Arcadom Zrt.-nél dolgoznak.

Az Index információi szerint Csapó néhány éve már Demján közvetlen környezetében tevékenykedik, tavaly márciusban azonban az Arcadom igazgatósági testületből egyenesen a vezérigazgatói posztra léptették elő a leváltott Hajdu László helyére. Csapó rövid idő alatt Demján Sándor egyik legfőbb bizalmasa lett, ő képviselhette például a cégcsoportot a sokmilliárdos üzlettel kecsegtető, állami futballstadion-építésekről tartott tárgyalásokon is.

Etyek 2011. június 21. Csapó Tamás, a Korda Stúdió Zrt. vezérigazgatója köszöntőt mond a Korda stúdió Korda Sándor Filmpark látógatóközpontjának megnyitóján.
Etyek 2011. június 21. Csapó Tamás, a Korda Stúdió Zrt. vezérigazgatója köszöntőt mond a Korda stúdió Korda Sándor Filmpark látógatóközpontjának megnyitóján.
Fotó: Kallos Bea

Szintén Csapó volt az etyeki Korda Stúdió beruházás kulcsfigurája: egyszerre volt vezető az állami támogatással épült filmstúdió pályázati cégében valamint az önrészt biztosító vállalkozásban, és az ő irányítása alatt zajlott az építkezés is. Csapó közben a Badacsonyi Pincegazdaság Zrt. vezetői posztját is betöltötte, sőt a Demján-család belvárosi tánciskolájának helyt adó ingatlan kezelője, a ciprusi hátterű Paulay 41 Canopy Kft. is hozzá került.

Az elmúlt egy évben Nagy Kálmán volt Csapó közvetlen munkatársa és nem hivatalos helyettese az Arcadom menedzsmentjében. A sikkasztással vádolt ezredest Csapó az Arcadom Zrt. tanácsadójaként mutatta be Szentesen a helyi luxusszálló-beruházás elakadása miatt tartott megbeszélésen.

Csapó gyanúsításról a hétvégén adott hírt a m1 Híradója. A műsorban a Pest Megyei Főügyészség szóvivője, Kállai Gábor azt mondta, hogy az eddigi nyomozás adatai szerint a HM Zrínyi Kommunikációs Kht. 2005 és 2009 évek folyamán több olyan megbízási és egyéb szerződést kötött cégekkel, magánszemélyekkel, amelyek "részben fiktívek, részben teljesen szükségtelenek voltak." Nagy Kálmán esetét néhány nappal korábban a Kossuth Rádió Krónikája szellőztette meg azt állítva, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem gazdasági átvilágításakor derült ki: 2010 februárjában névlegesen a pesterzsébeti piacon grillcsirkét árusító vállalkozó végzett szociológiai kutatást a honvédségnél az egyetem számára, amelyért nyolcmillió forintot fizettek ki. A közbeszerzési pályázaton a kancellár állítólag előre meghatározta, melyik cégnek kell a megbízást elnyernie, a munkát azonban valójában az egyetem egyik alkalmazottjával gyártatták le.

Demján Sándor
Demján Sándor
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Úgy tudjuk, nem Nagy Kálmán volt az egyedüli, aki a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemtől igazolt át a Demján-csoporthoz. A volt kancellár mellett az egyetem egykori gazdasági igazgatója, Trembiczky László is vezetői posztot kapott. Az egykori alezredes lett Csapó hivatalos helyettese operatív vezérigazgató-helyettesi rangban. Trembiczkyvel együtt váltott Gazdig György is, aki a számviteli és pénzügyi osztályt vezette az hajdani nemzetvédelmi egyetemen.

A katonák mellett több volt rendőr számára is új karrierlehetőséget biztosított a Demján-birodalom. A meglehetősen sok peres ügyet görgető ingatlanvállalkozás folyamatosan biztosít munkát a volt XI. kerületi rendőrkapitányak. Czellér Ferenc 2008-as visszavonulása óta ügyvédi irodát működtet, és ő lett az Arcadom legfontosabb jogi képviselője. Szintén Demjánéknak dolgozik ügyvédként megbízással Molnár Csaba, az alezredesi rangban leszerelt volt nyomozó, akinek a 2003-as K&H-botrány idején kellett távoznia a testülettől, mert – néhány kisértékű bizsu miatt – hivatali vesztegetéssel vádolták meg.