Németh Lászlónénak felelnie kell

2012.03.18. 21:57
Hétfőn már nem térhet ki a szocialisták kérdései elől Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Aznap dönt a parlament az árfolyamrögzítésről, és még egy tengerészeti szerződést is kihirdetnek. Határozatokról határoznak, és nekifognak egy új szövetkezeti típus megteremtésének is.

Kétnapos üléssel tér vissza a parlament a négynapos ünnep után, az ünnepi beszédek egész biztos témát adnak majd a napirend előtt felszólalóknak, lesz még szó földről és gyarmatról. Ez persze csak tipp, hogy kik és miről beszélnek majd az ülés kezdetén, azt szokás szerint csak hétfőn, dél körül tudjuk meg.

Lesz itt még elmúltnyolcév

A napirendi vitát követően szokás szerint az interpellációk következnek, amit szokás szerint a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP kezdhet. Színeikben az ifjú reménység, Nemény András kérdezi majd Réthelyi nemzetierőforrás-miniszter valamelyik államtitkárát arról, hogy akkor mégiscsak elveszik a nyugdíjasbérletet? Másodikként a Jobbik faggatja majd a Réthelyi minisztert aktuálisan helyettesítő államtitkárt, hogy mikor adják meg végre a beígért azonnali segítséget a rokkantakat foglalkoztató cégeknek.

A tavaszi ülésszak újítása, hogy immár rendszeresen két kormánypárti öninterpelláció hangzik el. Most mind a kettő klasszikus alákérdezés lesz az új mentőautókról, illetve a magyar élelmiszer keleti piacairól.

Aztán az LMP balszárnya, Scheiring Gábor tőle szokatlan módon a kisvállalkozásokért fog aggódni, Szekeres Imre pedig az iránt érdeklődik, hogy mennyiben alakítja a kormány álláspontját a kormányzati pozívió. Szekeres párttársai ezután megújítják az interpelláció műfaját, hiszen egyszerre hárman jegyzik a következő kérdést, amiben arra kíváncsiak, mitől jobb annak, akinek nem csak úgy megszűnik az állása, hanem munkahelye funkciót vált.

Rejtélyek napja

A héten az azonnali kérdések is izgalmasak lesznek, Németh Lászlóné Zsuzsa nemzeti fejlesztési miniszter a héten már nem bújhat ki a válaszadás alól az őt faggató szocialisták elől. Ezért ezúttal közvetíteni is fogjuk a kérdéseket.

Az amúgy sem izgalommentes ülés ezután, ha lehet, még fokozódik is. A szokásos hétfői rutint követően ugyanis egyből határozatot hoz a parlament, Magyarország kihirdeti a tengerészek képzéséről, képesítéséről és az őrszolgálat ellátásáról szóló manilai szerződést. A magyar tengerjáró hajókon (nincsenek ilyenek) a jövőben őrszolgálatra csak kipihent és „egyéb szempontból is a szolgálatra alkalmas”, tehát mondjuk józan személyeket kell biztosítani. Ezután elfogadnak egy határozatot arról, hogy elfogadnak egy jelentést – a deviza-eladósodás okainak feltárásáról –, majd felállítják a Volánbusz reorganizációs programjának végrehajtását vizsgáló bizottságot.

Ezután újabb határozatot fogadnak el egy másik jelentés elfogadásáról, ez utóbbi arról szól, hogy az elmúltnyolcévben a cukorügyben hozott döntések nem szolgálták a magyar nemzetgazdaság érdekét, egyben felszólítják a kormányt, hogy a jövőben lesz szíves azt szolgálni.

Nem emlékeznek a járulékkivezetés napjára

Ezután a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdák emléknapjáról szóló határozathoz benyújtott módosító javaslatokról szavaznak. Az eredeti javaslathoz képest nem „a médiákon keresztül”, hanem rendszeres megemlékezéseken ismertetnék meg a fiatal nemzedékeket a magyar középparaszti réteg szenvedéseivel. Az emléknap június 29., a betakarítás hagyományos kezdete lesz, bár a Jobbik június 27-ét, a progresszív mezőgazdaság-fejlesztési járulék kivezetésének napját javasolta.

A következő napirendi pont az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény módosító indítványainak megszavazása. Ezentúl törvény biztosítja a haszonállatok tenyésztése során az „egészséges utódállomány létrehozását”. Tilos lesz továbbá hamisított élelmiszert forgalomba hozni. A törvényben rengeteg részletszabály módosul, az érdeklődők itt megtalálhatják a javaslatot és a módosítókat.

Adómentes lehet a most átlépők reálhozama

Fontos módosító indítvánnyal egészült ki Kósa Lajos közpénzügyi törvénymódosító csomagja, mely eredetileg az önkormányzatok hitelfelvételét könnyítette volna meg. A költségvetési bizottság javaslatára az adótörvényt is módosítja majd a csomag, a most, 2012-ben az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magánnyugdíjpénztári tagok is adómentességet kapnak reálhozamukra (.pdf – a harmadik ajánlási pontban olvasható a javaslat). Azok pedig, akik magánnyugdíjpénztári vagyonukat önkéntes nyugdíjpénztárba teszik át, legfeljebb 300 000 forint adó-visszatérítést kaphatnak.

Ezután vitatják meg az év első költségvetési módosító indítványának módosító indítványait. Az így három hónapot sem megélő költségvetést azért kell módosítani, mert több pénz kell az egykulcsos adóra való átállással rosszul járók bérének kompenzálására. Illetve dehogyis kompenzálására, hiszen a módosító indítvánnyal a kompenzációt támogatásra változtatják a szövegben. Ez logikus, hiszen kompenzálni károsultakat kéne, márpedig az új adórendszerrel a kormányzati definíció szerint mindenki jól jár. Aki pedig mégis támogatásra szorulna, azok számára a kormány béremelést vár el a munkáltatóktól. Erről is törvény rendelkezik, és ezt is módosítják. Ennek lényege, hogy a jövőben a munkaügyi ellenőrök ellenőrizhetik, hogy a munkaadók támogatták-e munkavállalóikat, akik mégsem jártak jól.

Árfolyamrögzítés, kitelepítés

A nap utolsó határozataként elfogadhatják a kormány és a bankszövetség között az árfolyamrögzítésről létrejött megállapodást törvényben rögzítő javaslatot. A megállapodás szerint az ezt 2012. december 31-ig kezdeményezők a hitelüket 180 forintos frank-, 250 forintos euró- és 2,5 forintos jenárfolyamon fizethetik.

Még hétfőn megkezdik a fideszes Molnár Attila a Felvidékről kitelepítettek emléknapjáról szóló határozati javaslatának a vitáját, és lefolytatják Kósa Lajos a helyi adókról szóló törvényt módosító javaslatának részletes vitáját. Kósa javaslatára az egészségügyi intézmények mentesülnének az ingatlanadó alól.

Megvitatják a deviza-eladósodás megakadályozásához szükséges kormányzati intézkedésekről szóló határozati javaslatot és a nem dohányzók védelméről szóló törvény módosítását is, amely lehetővé tenné, hogy a tűz- és robbanásveszélyes munkahelyeken dolgozóknak ne tűz- és robbanásveszélyben kelljen dohányzóhelyet kijelölni. Zárásként arról a határozatról vitáznak, amely szerint a magyar görögkatolikus közösségek szerepet töltenek be a társadalomban.

Pótlandó mulasztások

Kedden egy alkotmányos mulasztás pótlásába kezd a parlament, a Williams szindrómában szenvedőkre is kiterjesztik a fogyatékosok jogairól és esélyegyenlőségük biztosításárról szóló törvényt. Illetve egyelőre még csak megvitatják a javaslatot, amelyet normál menetben tárgyal a parlament, tehát négy hét múlva fogadhat el.

Második napirendi pontként tárgyalják azt a kormányjavaslatot, amivel a brüsszeli intőt próbálta elkerülni a kormány. Az információs önrendelkezési jogról szóló törvényhez benyújtott módosítóval rendeznék, hogy az adatvédelmi hatóság elnökét csak úgy már ne válthassa le a miniszterelnök. Az Európai Bizottságot a kormány ajánlata amúgy nem győzte meg, március 7-én úgy döntött, hogy ez ügyben folytatja Magyarország ellen a megindított kötelességszegési eljárást. A most tárgyalt javaslatot március 9-én nyújtották be, amikor is még nem érkezhetett meg az EB ezzel kapcsolatos levele a minisztérium illetékeseihez.

Szövetkező közmunkások

Kedden vitatják meg az ORTT-utód NMHH az elektronikus hírközléssel összefüggő 2010. évi tevékenységéről szóló beszámolóját, valamint a migrációs törvények jogharmonizációs módosítását is. Ez utóbbi lényege, hogy a bármely EU-tagállamban menekültstátust kapókat ugyanazok a jogok illessék meg az összes tagállamban.

A nap utolsó napirendi pontjaként megkezdik a szövetkezeti törvény módosításának a vitáját. A kormány célja egy új szövetkezeti típus, a foglalkoztatási szövetkezet megalkotása, illetve a már létező szociális szövetkezeti forma megerősítése. Az elképzelés szerint a közmunkaprogramban résztvevők a közmunkalehetőség végeztével foglalkoztatási szövetkezetet alapíthatnának, melynek legalább ötszáz fő és egy nemzetiségi önkormányzat is tagja. A foglalkoztatási szövetkezetek főként munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoznának.