Elza
-3 °C
1 °C

Eljárást indít a rendőrség a Bank Centernél történtek miatt

2012.03.19. 18:21

Eddig tíz embert azonosított a rendőrség azok közül, akik március 15-én a budapesti Bank Center épületébe behatolva pirotechnikai eszközöket hoztak működésbe, velük szemben  várhatóan eljárás indul, míg a tüntetők Szabadság térre vonulásával kapcsolatban gyülekezési joggal való visszaélés miatt indul eljárás.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóosztálya azt írta, hogy a nemzeti ünnepen „egy rendezvényről távozók közül többen, egy személy felhívására átvonultak egy Szabadság téri épülethez", és mivel egy ilyen vonulásos rendezvényt a törvényes határidőn belül nem jelentettek be, a szervezővel szemben a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményez.

Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért nevű civil szerveződés csütörtöki, az Erzsébet híd pesti hídfője és a Városház utca között tartott ünnepi rendezvényével egyidejűleg radikális szervezetek Rendszervágás elnevezéssel a Jégbüfé előtt tartottak ellendemonstrációt, amelyen Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke is jelen volt.

A pár száz fős tömeg később Toroczkai László, a HVIM elnökének felhívására vonult át a Szabadság térre, majd a HVIM vezetője több mint száz társával bement a Bank Centerbe, ahol petíciót akartak átadni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőjének. Az épületben vitatkoztak a portaszolgálattal, miután azt a választ kapták, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület, többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, majd távoztak az épületből. Ezután átvonultak a Szabadság térre, a volt MTV-székházhoz, ahol Toroczkai László beszédében azt mondta: „a világon egyedülálló és példátlan módon megalázták" az IMF-et.

A BRFK tájékoztatása szerint folyamatosan gyűjtötték, és jelenleg is gyűjtik és elemzik a rendelkezésre álló adatokat, amelyek alapján tíz randalírozót már azonosítottak. A rendőrség a törvényes határidőn belül megteszi a szükséges intézkedéseket.

A Bank Center üzemeltetője szerint az épületben szolgálatot teljesítő biztonsági őrök a megszokott protokoll és forgatókönyv alapján, az ilyen esetekben elvárható módon látták el feladatukat. Ennek megfelelően értesítették a hatóságot, és irányításukkal megtették a szükséges óvintézkedéseket, a rendőrség pedig hivatalból tett feljelentést a garázdaság miatt. Megjegyezték, az épület azért volt nyitva március 15-én, mert több külföldi bérlő irodájában is dolgoztak, hiszen nekik az a nap nem volt munkaszüneti nap.