Elszúrták az iskolaigazgatói pályázatokat

2012.04.04. 16:20 Módosítva: 2012.04.04. 16:21

A pályáztatás formai hibái miatt érvénytelenítette a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ valamennyi közoktatási intézményébe kiírt iskolaigazgatói pályázatát, ezért új pályázatokat kell kiírni legkésőbb április 15-ig. Így néhány héttel, a tanév végére csúszhat az új vezetők kinevezése.

Megkeresésünkre a Nefminél annyit mondtak: a Pest megyében kiírt pályázatokban formai hibák voltak, ami miatt jogi problémák merültek fel, így érvénytelenné nyilvánítottak valamennyi pályázatot. Kérdésünkre, hogy a többi megyét is érinti-e a probléma, a tárcánál azt mondták, valószínűleg csak a Pest megyei iskolák igazgatóinak kell új pályázatot benyújtaniuk. A Nefmi minden megyét tájékoztatott arról, hogyan kell kírni a pályázatokat, de ezek Pest megyében végül hibásan jelentek meg, közölték.

Az új pályáztatás eredményes befejezéséig, azaz legkésőbb július 31-ig a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ ideiglenes igazgatókat jelöl ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, március végén megszűnt annak a 210 iskolaigazgatóknak a megbízatása, akik a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerülő középiskolákat vezették, helyükre pedig új pályázatot írtak ki, amire a korábbi igazgatók is pályázhattak.

Míg korábban az iskolaigazgatók kinevezéséről a képviselőtestületek vagy a megyei közgyűlések döntöttek, a pályázatokat mostantól a kormányhivatalok bírálják el.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) korábban kifogásolta, hogy a tanév közepén, a felvételik és az érettségik előkészítésekor váltanak vezetőt az iskolákban. Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerint jelentős adminisztrációval jár az előkészület a felvételikre, az érettségikre vagy a szakmai vizsgákra, nagyon nem szerencsés, ha ilyenkor még a vezetői megbízatások is megszűnnek, ez komoly zavarokat okozhat az iskolák működésében.