Új bírót követel a csepeli gyilkosság vádlottja

2012.04.24. 15:04
Most, amikor már belátható távolságba került a több mint három éve elkövetett csepeli kettős gyilkosság ügyében az elsőfokú ítélet, az elsőrendű vádlott, a biztonsági őr úgy döntött, hogy elfogultsági kifogást terjeszt elő a bíró ellen. A gyilkos lövések leadásával vádolt K. Tamás arra panaszkodott, hogy szerinte többször megsértették a törvényt az ellene folyó eljárásban. Felrótta a bírónak például, hogy nem hívott hozzá orvost, amikor rosszul lett az egyik tárgyaláson, és az is előfordult, hogy kiabált vele.

A gyilkos lövések leadásával vádolt biztonsági őr, K. Tamás váratlan szót kérésével - az iskolában tanult felemelt kezes jelentkezésével - kezdődött a csepeli kettős gyilkosság végéhez közeledő perének keddi tárgyalása. K. Tamás közölte, hogy elfogultsági kifogást terjeszt elő az eljáró bíró, Németh Nándor tanácsvezető ellen, mert szerinte az ellene folyó eljárásban többször megsértették a törvényt. Az állítólagos törvénysértések hosszú listáját írta össze.

A tagbaszakadt biztonsági őr törékeny egészsége felpanaszolásával kezdte, mondván vérnyomási és keringési betegségben szenved, amit "lassú gyilkosnak" is neveznek. A bíró szerinte megsértette alapvető emberi jogait, korlátozta a védekezéshez való jogát, egészségét, sőt életét is veszélyeztette, amikor egy korábbi tárgyaláson, amikor rosszul lett, nem hívott hozzá orvost, és folytatta a tárgyalást.

A bírót nem zökkentette ki

Különféle egyéb állítólagos szabálytalanságok (például egy tanú kioktatásának elmulasztása vagy késedelmes kézbesítés) mellett K. Tamás azt is sérelmezte, hogy a bíró kérdéseket próbált feltenni a harmadrendű vádlottnak és neki, mikor pedig ők megtagadták a vallomástételt. Szerinte ezt még akár kényszervallatásként is lehet értelmezni. Nem tetszett neki az sem, hogy a bíró nem engedte, hogy feltegyen bizonyos - a pénzügyeket érintő - kérdéseket, pedig az ügyészség szerint a gyilkosság indítéka épp a csepeli iskolában történt pénzügyi visszaélések körül keresendő. Azt is felpanaszolta, hogy érzése szerint a bíró korábban kiabált vele, így próbálva nyomást gyakorolni rá.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a biztonsági őr szembeszállt a bíróval. Most ő maga emlegette fel, hogy korábban feljelentést is tett a bíró ellen, és bár az illetékes hatóság megszüntette az ügyben a nyomozást, ő pótmagánváddal élt. Szerinte ezek után már nem várható el részrehajlás nélküli eljárás. A bíró szenvtelenül fogadta K. Tamás monológját, közölte, hogy meg fogja tenni az ilyenkor szükséges nyilatkozatot, de ezután több szót nem is vesztegetett az ügyre, inkább belefogott az előre eltervezett szakértői meghallgatásba.

Tönkretették a DNS-nyomokat a fogdosással

A fegyverszakértőt a a bűnsegédlettel vádolt volt igazgató, a csepeli MSZP-ben is tevékenykedő Deme Gábor ügyvédje kérésére hívták be. A védelem régóta feszegeti a gyilkos fegyverrel kapcsolatos kérdéseket. Tény ugyanis, hogy a lefoglalt fegyver csövét valamikor kicserélték, és az ütőszegen is végeztek javítást. A védelem mintha arra próbálna célozgatni, hogy a bűnjelet utólag valakik manipulálhatták. A szakértő ezt nem tudta tisztázni. Szerinte ugyan az ütőszegjavítás biztosan a gyilkosság előtt történt, de azt egyszerűen nem lehet megmondani, hogy a csövet mikor és hányszor cserélték ki. Azért megjegyezte azt is: logikailag egyébként egyértelmű, hogy ez is a bűncselekmény előtt történhetett. A fegyvert ugyanis régen hatástalanították, és a csövet biztosan ki kellett cseréni, hogy újra működésbe hozzák.

A bűnjelkezelés hiányosságaira is rámutatott a fegyverszakértő. Az egyik lövedék (az, amelyiket K. Tamás meglőtt kezéből vettek ki) a tárolás módja miatt mostanra annyit veszített a minőségéből, hogy már nem lehet megállapítani, miből lőtték. Nem vigyáztak rendes a DNS-nyomokra sem, derült ki a kedden meghallgatott másik szakértő szavaiból. Deme ügyvédje, Ruttner György szerint a fegyver "masszívan véres" volt még, amikor lefoglalták. Mostanra viszont a fegyverrel levehető biológiai minta hiányos és annyira kevert, hogy a szakértő szerint egyszerűen nem értékelhető egyételműen. A fegyvert lényegében összefogdosták, ahány kézben megfordult a lefoglalása óta, annyian hagyhatták rajta a saját biológiai mintájukat, és törölhették le az eredeti nyomokat. K. Tamás, aki kezdettől fogva ártatlannak mondja magát és egy ismeretlen álarcos támadóra fogná a gyilkosságot, bele is kapaszkodott ebbe. Megkérdezte a szakértőt, lehetséges-e, hogy a fegyveren talált nyomok egy része az állítólagos igazi támadótól származik. Lehetséges, felelte a szakértő.

Nem segített a zöld szatyor

K. Tamás a tárgyalás végén megint tett egy kísérletet arra, hogy kiharcolja szabadlábra helyezését. Azzal érvelt, hogy az újabb szakértői vélemények  - szerinte - a vádiratot gyengítik, az ő verzióját pedig erősítik. Az előzetes fogvatartás indoka az ő esetében a szökés, elrejtőzés veszélye, szerinte viszont - mivel úgy érzi, hogy számára kedvezően alakul az ügy - semmi oka nincs a szökésre. "Miért kéne elszöknöm a kártérítés elől?" – jelentette ki magabiztosan. A hűségesen cipelt kabala, a zöld szatyor azonban ezúttal sem hozott szerencsét neki. A bíró rögtön elutasította a kérelmét azzal az indokkal, hogy ő semmiféle változást nem lát. K. Tamás és védője fellebbezést jelentettek be.

A per május 8-án folytatódik újabb szakértői meghallgatással és a híváslisták elemzésével. Várhatóan ekkor derül ki majd az is, mire készül több mint egy hónapja Deme Gábor. Még a március 8-i tárgyalás végén volt szó róla, hogy Deme valamiféle új nyilatkozatot akar tenni, de ez azóta is halasztódik. Deme most azt mondta: a nyomszakértői véleményt szeretné megvárni, az pedig várhatóan a következő tárgyaláson elhangzik majd.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport