Hatékony a dohányzási tilalom

2012.04.25. 15:11

Tizedére, azaz 90 százalékkal csökkent a belső terekben mért dohányszennyezés az azt szabályozó törvény szigorítása után. Szócska Miklós államtitkár szerint az új dohányzásellenes kampány célja, hogy „kevesebben dohányozzanak, kevesebb ember betegedjen meg, kevesebb ember haljon meg”. Az elmúlt időszakban évente 30 ezren haltak meg dohányzáshoz köthető okok miatt, ezen pedig változtatni kellett.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása szerint április elsejétől dohányzási tilalom vonatkozik valamennyi zárt légterű közforgalmú helyiségre, tehát munkahelyekre, egészségügyi szolgáltatóra, vendéglátóipari egységre, beleértve a közintézményeket, szórakozóhelyeket, kocsmákat, bárokat, tömegközlekedési eszközöket, buszmegállókat, gyalogosok által használt aluljárókat, játszótereket és azok 5 méteres körzetét. A kiszabható büntetés az egyes dohányzóknál 50 ezer forint lehet.

Az új szabályozás rendelkezése alá esnek többek között a vasúti megállók, illetve a vonatszerelvények is, részben ezért is tartotta tájékoztatóját az államtitkár a budapesti Keleti pályaudvaron. A MÁV részéről Szarka László kommunikációs igazgató kiemelte, hogy náluk is fokozottan figyelnek az új dohányzási szabályok betartására, de ugyanakkor megjegyezte, hogy egy fokozatos átállás elején van még a szervezet.

Szócska Miklós is utalt arra, hogy a változás még folyamatban van. Az államtitkár elmondta, hogy az utóbbi időben a tüdőgondozókban egyre többen kérnek segítséget, s ezt annak tulajdonította, hogy a nemdohányzók védelmében indított kampánysorozat megtette a hatását. A megkezdett munkát tovább folytatják, az egyik legfőbb feladat most a lakosság tájékoztatása.

A figyelemfelkeltés keretében a dohányzásról leszokásban segítséget nyújtó honlapot indít az egészségügyi államtitkárság. A fellélegezhetünk.hu oldalon összegyűjtöttek minden leszokást segítő információt, tájékoztatót arról, hová lehet segítségért fordulni.

A klasszikus dohányzást helyettesítő elektronikus cigaretta kapcsán Szócska Miklós elmondta, hogy ennek kapcsán „óvatosan nyúlunk a szabályozáshoz”. Az e-cigarettával kapcsolatban nincs egységes EU-s joggyakorlat, itthon pedig „nem nagyon vannak engedélyezve” ezek a termékek, amik a minisztérium szerint a gyógyszerek közé tartoznak, így engedélykötelesek. Az államtitkár szerint fontos tudni, hogy pontosan milyen egészségügyi hatásuk van az egyes e-cigarettáknak, mielőtt ezek felé fordulnának a fogyasztók.