Minden normát megsért Tóásó fogva tartása

2012.05.22. 12:23
Még a bolíviai törvények szerint is egy hónapja kellett volna szabadulnia Tóásó Elődnek, akit terrorizmussal, Evo Morales elnök meggyilkolására szervezett merénylettel vádolnak.

A legalapvetőbb emberi jogi normáknak, de még a bolíviai büntetőeljárási törvénynek sem felel meg a Tóásó Előd elleni bolíviai eljárás, jelentette ki a parlament külücsi bizottságának keddi ülésén a fideszes Gulyás Gergely. A 2009. április 16-án egy három halálos áldozatot követelő kommandós akció után őrizetbe vett Tóásó ügyében Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal volt külügyi hivatalvezetője három napon át La Pazban tájékozódott.

Tóásót azután vették őrizetbe, hogy a bolíviai kommandósok három társát, Eduardo Rózsa Florest és Magyarósi Árpádot, illetve az ír Michael Dwyert gyanús, kivégzésre utaló körülmények között megölték. A bolíviai hatóságok állítása szerint Rózsa-Flores és társai Evo Morales elnök elleni merényletre készültek.

Gulyás tájékoztatása szerint a bolíviai büntetőeljárási törvény szerint legfeljebb 36 hónap állt volna a hatóságok rendelkezésére az eljárás lefolytatására, a gyanúsítottat pedig legfeljebb másfél évig tarthatták volna előzetes letartóztatásban. Ez utóbbt ugyan egy törvénymódosítással szintén 36 hónapra emelték meg, de Tóásónak már ez alapján is a múlt hónapban szabadulnia kellett volna az előzetes letartóztatásból.

Az ügyben amúgy 38 embert gyanúsítottak meg, közülük Tóásó az egyetlen, akinek Gulyás szerint semmi köze Bolíviához. Szerinte nyomásgyakorlásra, "nagy diplomáciai erőfeszítések és anyagi szankciók lehetőségének a kilátásba helyezése esetén van arra esély", hogy enyhébb ítélet szülessen az ügyben. Ha politikai váltásra kerülne sor a dél-amerikai országban, valószínűleg azonnal szabadon engednék Tóásó Elődöt, mert a bolíviai ellenzék szerint is koncepciós eljárásról van szó.

Gulyás tájékoztatása szerint Tóásó "az európai szemmel elképesztő" körülmények ellenére viszonylag jól van.