Vádat emeltek Gyenesei István ellen

2012.05.31. 19:52
Magánokirat-hamisítás vétsége miatt vádat emelt az ügyészség Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere ellen, miután az ügyben lefolytatott nyomozás megerősítette a feljelentésben foglaltakat.

A Székesfehérvári Városi Ügyészség sajtószóvivőjének közleménye szerint a kaposvári székhelyű Somogyért Egyesület elnöke, dr. Gy. István László ellen a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon lefolytatott nyomozás iratainak ügyészi feldolgozását követően a Székesfehérvári Városi Ügyészség magánokirat-hamisítás vétsége miatt 2012. május 29-én vádiratot nyújtott be dr. Gy. István Lászlóval szemben az ügy elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Kaposvári Városi Bírósághoz.

A büntetőeljárás a Somogy megyei területi választási bizottság elnökének, Rozsos Istvánnak a Kaposvári Rendőrkapitányságon 2011 szeptemberében tett feljelentése alapján indult. A feljelentés szerint az egyesület elnöke a Somogy Megyei Közgyűlés egyik képviselőjének a mandátumáról lemondó nyilatkozatát annak ellenére nyújtotta be a választási bizottsághoz, hogy a lemondás nem állt az érintett képviselő szándékában.

„A magánokirat-hamisítás gyanúja miatt lefolytatott nyomozás megerősítette a feljelentésben foglaltakat" – áll a közleményben.

Gyenesei István 2011. szeptember 14-én beadványt juttatott el a Somogy megyei területi választási bizottsághoz. Eszerint Ormai István, Nagyatád polgármestere lemondott közgyűlési mandátumáról, miután kilépett a Somogyért Egyesületből. Ormai István ellenben azt közölte, hogy nem mondott le, és a jövőben függetlenként vesz részt a közgyűlés munkájában. A nagyatádi polgármester akkori nyilatkozatai szerint a beadványban szereplő keltezés napján – 2011. szeptember 12-én – nem írt alá semmilyen lemondó nyilatkozatot. Azt elismerte, hogy 2010 októberében egy ilyen tartalmú, keltezés nélküli biankó nyilatkozatot kényszer hatására valóban aláírt.

Ismeretlen tettes ellen indult

Az ügyben a Somogy megyei területi választási bizottság tett feljelentést ismeretlen tettes ellen magánokirat-hamisítás miatt, miután két, egymásnak ellentmondó dokumentumot kapott Ormai István közgyűlési képviselői mandátumával kapcsolatban.

A megyei közgyűlés ezután felszólította a Somogyért Egyesület elnökét, hogy a közgyűlés jó hírnevének megóvása érdekében mondjon le mandátumáról. Ezt Gyenesei István azzal utasította vissza, hogy szerinte az Ormai István lemondásáról, illetve az új mandátumigény bejelentéséről benyújtott dokumentum jogszerű, amit bizonyítani is tud.

A Somogyért Egyesület beadványával a Somogy megyei mellett az Országos Választási Bizottság, valamint a Legfelsőbb Bíróság is foglalkozott, és más-más okból, de minden szinten elutasították. Az LB határozata szerint Ormai István függetlenként továbbra is tagja a megyei közgyűlésnek.