Bernát, Felícia
EUR 383,86 Ft
USD 363,52 Ft
8 °C
30 °C

Gulyást figyelmeztette a titkosszolgálat?

2012.06.05. 08:59
A rendőrségi korrupciós botrány és a rendezvénybiztosítási ügy szálai egyre inkább összeérnek. A Népszabadság szerint további 5-15 rendőr lehet érintett.

Gulyás Imrének, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályvezetőjének valószínűleg azért kellett távoznia, mert a múlt héten őrizetbe vett Hopka Lajost, a BRFK speciális bűnszervezeti csoportok osztályvezetőjét annak idején még ő nevezte ki. Hopkáról és a közrendvédelmi főosztály vezetőjéről szintén bilincsben elszállított vezetőjéről, Kalmár Tamásról is készülnie kellett biztonsági szakvéleménynek.

A felettes nem köteles figyelembe venni a biztonsági véleményt, amikor a kinevezésről dönt – tudta meg a Népszabadság a Belügyminisztériumtól. A cikk szerint a titkosszolgálat által készített jelentés feltehetően feltárt bizonyos kockázatokat, ám Gulyás mégis kinevezésre javasolta Hopkát. A Belügyminisztérium a törvényi tiltásra tekintettel nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a vezetőket kinevezésük előtt átvilágították volna.

Azt viszont közölték, minden esetben indul belső vizsgálat, amikor olyan embert gyanúsítanak meg bűncselekménnyel, akiről C-típusú átvilágítás készült. A Belügyminisztérium azt is elismerte, hogy a "nemzetbiztonsági ellenőrzés jelenlegi rendszerét nem tartja alkalmasnak a biztonsági feltételek megfelelőségének vizsgálatára". A tárcánál 2011. novembere óta önálló munkacsoport dolgozik a jelenlegi rendszer és gyakorlat felülvizsgálatán, a javaslataik jelenleg tárcaközi egyeztetésen vannak.

A Népszabadság úgy tudja, hogy még legalább öt, legfeljebb tizenöt érintettje lehet a folyamatban lévő eljárásnak, a további gyanúsítottak azonban nem feltétlenül csak a rendőrség soraiból kerülhetnek majd ki. Az érintett vállalkozó, Vizoviczki László érdekeltségei körül az elmúlt években más hatóságok is vizsgálódtak, emiatt pedig felmerül a gyanú, hogy esetleg mások is "védelmük alá vették" őt, miként a gyanú szerint a vasárnap letartóztatott rendőrök is.

Hatala József országos rendőrfőkapitány közben biztosokat küldött a BRFK-ra. Tóth Tamás főkapitány közrendvédelmi helyettese Török Zoltán ezredes lesz, Kalmár helyére Pallagi Imre vette át, a közlekedésrendészetet pedig Kuczik János Zoltán veszi át. Korábbi sajtóértesülések szerint ugyanakkor az ügy miatt Hatala alatt is inog a szék.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek