no

59 milliót kerestek a kormány tanácsadói

2012.06.07. 07:21
Több tízmilliós nyereséggel zárták a tavalyi évet azok a Századvég-csoporthoz tartozó cégek, amelyekkel a kormány milliárdos tanácsadói szerződést kötött. Az egyik századvéges cégnél közel 60 milliót osztalék formájában ki is fizettek a tulajdonosoknak. Nem világos, hogy a nyereségnek mekkora része jött össze az állami megrendelésekből, a kormány nem árulja el, hogy az elmúlt két évben menyi pénzt fizették ki a Századvégnek.

Több olyan kérdésre is válaszolnia kellett hétfőn az Országgyűlésben Orbán Viktor kormányfőnek, amelyek különböző cégek állami megrendeléseire vonatkoztak. A kormányfő Karácsony Gergely LMP-s képviselőnek a Közgépre vonatkozó kérdéseire hosszan válaszolt, a jobbikos Pörsze Sándornak a Századvéget érintő kérdéseire pedig egy mondattal reagált. Pörzse azt kérdezte, hogy a Századvégen keresztül miért segítik külföldi tanácsadók a kormányt. Orbán erre azt felelte: „a magyar kormány semmilyen külföldi tanácsadócéggel nem áll szerződésben".

D  TT20120507019
Fotó: Kovács Attila

A jobbikos politikus által említett Századvég-csoporttal tavaly decemberben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kötött tanácsadói szerződést 1,3 milliárd forint értékben. A Németh Lászlóné vezette tárca februárban kibővítette a szerződést, a keretösszeg így 3,1 milliárd forintra nőtt. A szerződés szerint a tanácsokat az összes kormányzati intézmény igénybe veheti. A tendert azért az NFM bonyolította le, mert a minisztérium feladata az egész kormányzatot érintő közbeszerzések koordinálása. A minisztérium a szerződés megkötése után többször is azt közölte: a szerződés keretösszegről szól, így nem biztos, hogy a 3,1 milliárdot teljes egészében el is költi a kormány.

59 milliós osztalék

A Századvég által végzett munkáról a kormány egyelőre nem beszélt nyilvánosság előtt, a cégcsoport tagjai azonban a céginformációs adatok szerint jó évet zártak tavaly. A cégeknek május végéig kellett benyújtaniuk az előző évről szóló pénzügyi adataikat az állami nyilvántartás számára, a Századvég-csoporthoz tartozó Századvég Gazdaságkutató Zrt., illetve a Strategopolis Kft. ezt múlt pénteken tette meg.

A céginformációs adatok szerint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tavaly éves árbevétele 210 millió 642 ezer forint volt, ez komoly növekedés az előző évi 34 millió 225 ezer forinthoz képest. Javult a cég eredményessége is, amíg a néhány héttel a parlamenti választások előtt alapított cég 2010-ben 18 millió forint veszteséget termelt, addig tavaly az adózás utáni eredménye már 21 millió 373 ezer forint volt. Az eredményességet mutatja az is, hogy amíg 2010-ben mindössze öten, tavaly már tizenegyen dolgoztak a Gazdaságkutató Zrt-nél.

Még eredményesebb évet tudhat maga mögött az ugyancsak a Századvég-csoporthoz tartozó Strategopolis Kft, amely tavaly 35 millió 460 ezer forintnyi adózás utáni eredményt könyvelhetett el. A 2006-ban alapított Strategopolis 2010-ben 12 millió, 2009-ben pedig csak 3, 7 millió nyereséget termelt. A cég vezetői május 30-án megtartott taggyűlésükön úgy döntöttek, hogy a tavalyi nyereséget illetve az eredménytartalék nagy részét, összesen 59 millió 243 ezer forintot osztalékként kifizetnek a tulajdonosoknak.

A Századvég megkeresésünkre közölte: a kormánnyal decemberben megkötött tanácsadói szerződés nem javította a cégcsoport 2011-es üzleti évét, a megállapodásból ugyanis tavaly még nem folyt be pénz, a bevételek így más állami és piaci megrendelésekből jöttek össze. Arról azonban nem árultak el részleteket, hogy a tanácsadói szerződésen kívüli kormányzati megrendelésekből mekkora bevétele származott a cégcsoportnak. (Korábban több kormányzati és a cég ügyeit ismerő forrás azt mondta az Indexnek, hogy a cégcsoport 2011-től rendszeresen kapott különböző állami megrendeléseket.) Szalay-Bobrovniczky Kristóf elnök-helyettes a Gazdaságkutató Zrt-ról azt mondta: a 2010 még csak csonka üzleti év volt a cég számára, 2011-re azonban már javult a piaci részesédük is. A Strategopolisból kivett 59 milliós osztalékról pedig arra hivatkozva nem akart beszélni, hogy azt üzleti titokként kezelik.

Titkolják a kifizetéseket

A Századvéggel szerződő NFM-nek ugyancsak több kérdést feltettünk arról, hogy az összkormányzati tanácsadói szerződés keretében eddig mekkora összeget fizetett ki a kormány cégcsoportnak. Rákérdeztünk arra is, hogy a tanácsadói szerződésen kívül, a kormány megalakulása óta különböző munkákért a kormányzat mennyit fizetett a Századvégnek. Megkérdeztük azt is, hogy a Századvég május végéig elkészítette-e azokat az elemzéseket, mélyinterjúkat, amelyeket a tanácsadói szerződés írt elő. Az NFM egyik kérdésünkre sem válaszolt, mindössze annyit írtak, hogy „a szerződés alapján létrejött minden dokumentum döntés-előkészítő anyagnak minősül, melyek bizalmas információkat tartalmaznak, és nem nyilvánosak”.

IMG 2568

Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet munkatársa az Indexnek azt mondta, hogy az NFM elutasító válasza akkor állhatja meg a helyét, ha a minisztérium megjelölné, hogy milyen konkrét döntés-hozatali eljáráshoz kapcsolódnak a Századvég által készített dokumentumok. Ezen felül - Hüttl szerint - a jogszerű titkolózáshoz az NFM-nek igazolnia kell, hogy nagyobb közérdek fűződik a titkossághoz, mint a nyilvánosságra hozatalhoz. A TASZ munkatársa szerint az viszont nem minősül döntés-előkészítő adatnak, hogy a Századvégnek mennyi közpénzt fizettek ki.

A minisztérium korábban sem árult több részletet arról, hogy a cég a szerződés keretében milyen munkát végzett. Még áprilisban azt írták, hogy jelenleg mérik fel, hogy milyen szakértői anyagokra, tanulmányokra tartanak igényt a minisztériumok. Részleteket arra hivatkozva nem árultak erről, hogy a kérések is döntés előkészítő anyagnak számítanak, ezért tíz évig titkosak. Áprilisi válaszában arról írt azt NFM, hogy a Századvég szóbeli tanácsadás keretében is végez munkát, azt azonban szintén nem árulták el, hogy ezek után történtek-e kifizetés a Századvég részére.

A Jobbikot is érdekli

A Századvég kiadásait viszont az befolyásolhatja, hogy a cégcsoporton keresztül amerikai tanácsadók, köztük Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábbi kabinetfőnöke segíti a Fideszt, illetve a kormányzatot. Az Index információi szerint az ilyen kaliberű sztárszakértők díjazása természetesen feladattól függően havi 30 és 50 ezer dollár (7-12 millió forint) között mozog.

Az Index korábban arról írt, hogy tavaly hasonló tulajdonosi struktúra alakult a Századvég-csoporthoz tartozó cégekben. Eszerint Heim Péter üzletember, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, illetve Giró-Szász András töltött be vezető szerepet a cégcsoportban. A tavaly őszi kormányszóvivői kinevezése után Giró-Szász azonban kilépett a cégekből. A kormányváltás előtt a Századvég vezetői több cégben is együtt bukkantak fel Orbán Viktor legfőbb tanácsadójával Habony Árpáddal. Az Index forrásai szerint Habony jelenleg is rendszeres vendég a Századvég Hidegkuti Nándor utcai épületében.