Árrés-kompenzáció segítene a patikákon

2012.06.09. 14:17

Olyan árrés-kompenzáció bevezetését kéri a gyógyszerészi kamara, mely nem növeli a beteget terheit, ugyanakkor a Széll Kálmán Terv miatti forráskiesésüket is megnyugtatóan kezeli. Hankó Zoltán elnök, a kamara XIV. gyógyszerészi napok rendezvényén elmondta, amennyiben a tervekben szereplő számok megvalósulnak, akkor nagyon komoly patikai forráskivonással kell számolniuk. Emlékeztetett, a gyógyszertárak a liberalizáció 4-5 éves időszakából rosszul jöttek ki: a patikák 25 százaléka veszteségesen működik, az általuk termelt összes veszteség hétmilliárd forint. A saját tőkéjüket felélő vállalkozások száma 350, ami nyolcmilliárd forintot jelent.

"A patikák ki vannak véreztetve. Ilyen állapotok közepette érkezett a Széll Kálmán Terv. A kapcsolódó intézkedések nyomán bekövetkező árrés jellegű bevételkiesések kompenzációját kérni fogjuk" – fogalmazott Hankó.

A kamara olyan szolgáltatási díjakat szeretne, amelyek hatékonysági elváráshoz kötődnek: például az olcsóbb összetevők használatához, a jó gyógyszerezésből fakadó gyorsabb gyógyuláshoz, vagy a patikai szűrőprogram miatt előbb felismert betegséghez. A hatékonyságnövelés vállalásával szemben teljes kompenzálást kérnek. Hankó azt is hozzátette, hogy az állam által adott kompenzáció mellett keresik annak a módját, miként lehetne többletforrásokhoz juttatni a patikákat. Erről elmondása szerint már folynak az egyeztetések.