Óbuda volt kapitányát is kihallgatnák a korrupciós ügyben

2012.06.11. 09:48
Titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem tett részletes vallomást Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni osztályvezetője – közölte a rendőrségi vesztegetési botrány gyanúsítottjának védője. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a korrupciós ügyben kihallgathatják a volt III. kerületi kapitányt is.

A Magyar Nemzet információi szerint a rendőrségi korrupció felszámolására indított fedett nyomozás érdekében helyezték át korábban a III. kerületi kapitányt. Markó Attilát a közelmúltban kirobbant, főtisztek letartóztatását eredményező vesztegetési botránnyal összefüggésben ki is hallgathatják, és akár elöljárói intézkedés elmulasztása miatt eljárás alá vonhatják. Az ezredes az óbudai kapitányság éléről a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közbiztonsági helyettese lett, vezetői megbízását május 8-án vonták vissza.

Labanc Ferenc, a BRFK egykori kiemelt operatív főnyomozója a Hír tv Célpont című műsorában arról beszélt, hogy az óbudai rendőrség bűnügyi részlegének vezetői mellett a BRFK kábítószer-ellenes egységeinek irányítói is képbe kerülhetnek, de az sem zárható ki, hogy felsőbb szinteken is tudhattak arról, hogy rendőri védelem alatt tevékenykedhet egy alvilági személy.

Az Index forrásai szerint óriási energiák, és rengeteg rendőr együttműködése kellett ahhoz, hogy a több mint egy hete hivatali vesztegetés gyanújával rács mögé került Vizoviczki két évtizeden át szinte háborítatlanul építse és üzemeltesse érdekeltségeit. Az elmúlt évtizedekben akár a százat is meghaladhatta a Vizoviczki és emberei elleni feljelentések száma, rendőri segédlettel azonban egyikből sem lett komolyabb ügy.