Adalbert
15 °C
21 °C

Zugírászattal vádolják a fideszes képviselőt

2012.06.23. 08:05 Módosítva: 2012.06.23. 08:18
Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Horváth Zsolt Veszprém megyei fideszes parlamenti képviselő ellen zugírászat vétsége miatt - írta a Népszabadság. Az ügyészség pénzbírság kiszabását kérte a bíróságtól. Horváth Zsolt szerint a tényállás ténybeli tévedésen alapul, ilyen bűncselekményt nem követett el.

Az Országgyűlés tavaly decemberben függesztette fel Horváth Zsolt mentelmi jogát, és az idén januárban gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Kovács Attila / MTI

A nyomozás adatai szerint Horváth Zsolt kültagja volt annak a Trend és Turizmus Bt.-nek, amely 2005. szeptember 1-jétől 2005. december 31-ig terjedő időszakra képviselet nélküli jogi tanácsadásra kötött szerződést a veszprémi kistérségi többcélú társulással, olvasható a Népszabadságban.

A szerződést a felek 2006-ban és 2007-ben is megújították egy-egy évre. A jogszabályok szerint azonban betéti társaság állandó megbízással nem végezhet jogtanácsosi tevékenységet, ezt csak jogtanácsos vagy ügyvéd teheti meg. Ebben az időszakban pedig Horváth Zsolt nem rendelkezett jogászi végzettséggel.

A szerződés alapján a veszprémi kistérség többcélú társulása 2005. október 10. és 2007. november 15. között havi 70 ezer forintot, majd 2007-től havi 90 ezer forintot, összesen csaknem kétmillió forintot fizetett ki a betéti társaságnak.

Horváth Zsolt a mentelmi bizottság elnökének címzett levelében azt írta, hogy a tényállás ténybeli tévedésen alapul, ilyen bűncselekményt nem követett el. Az ügyészségi kihallgatásán a gyanúsítás ellen nem tett panaszt, de - élve a hallgatás jogával - vallomást sem tett.