Orbán nem akar konfliktust a horvátokkal

2012.06.29. 17:21

Orbán Viktor szerint Magyarországot és Horvátországot kölcsönös barátság fűzi egymáshoz, a horvát miniszterelnökkel pedig személyesen is jó az együttműködés. Orbán Viktor leszögezte: nem akar konfliktust gerjeszteni azzal, hogy reagál Magyarországot érő bírálatra, ezt csak olyan esetekben teszi meg, amikor a bírálat sérti a magyarok önbecsülését, most azonban nem ez a helyzet. Orbán mindezt a horvát miniszterelnök, Zoran Milanović csütörtöki nyilatkozatára reagálva mondta el, amelyben bírálta Magyarországot a két halálos áldozatot követelő balesetet okozó Radimir Čačić horvát politikus magyarországi büntetőperére utalva.

Radimir Čačić-ot a Marcali Városi Bíróság pénteken egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte. A jelenlegi horvát első miniszterelnök-helyettes két éve az M7-es autópályán gépkocsijával nekiütközött egy magyar rendszámú autónak, amelynek utasai közül ketten meghaltak, ketten pedig megsérültek. Milanović tegnap emlékeztetett arra: a horvát államügyészség jogsegélykérelemmel fordult a Legfőbb Ügyészséghez Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a meghallgatása érdekében egy korrupciós üggyel kapcsolatban, de a magyar ügyészség a kérés teljesítését megtagadta.

A két, Milanovic által egymással összekapcsolt, konkrét jogi kérdéssel kapcsolatban ugyanakkor Orbán Viktor megjegyezte: az egyik ügyben két emberéletről, a másikban egy üzleti vitáról van szó, a kettőnek nem ugyanaz a megítélése.