Orbán Brüsszelről beszélhet, Lázár János lehet a kémek főnöke, és bár elhallgatják, az EU utasítására szűkítik Szájerné Handó Tünde jogkörét, úgyhogy ma is remek parlamenti napnak nézünk elébe.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hogy nem lesz többá áfacsapda, vagy az, hogy Balotelli zsidó?

  • Elsőként a Jobbik elnöke reagált. "A Jobbik minden olyan intézkedést támogatni fog, ami nehéz helyzetbe került társadalmi csoportokon segít" - kezdte. Attól tart viszont, hogy most nem erről van szó, a kormány csak rossz gazdaságpolitikája után rohan. "Nem azt nézem, hogy mit mond a miniszterelnök, hanem hogy mit tesz a kormány" - mondta. Szerinte a kormány valójában a gazdagokat segíti. "Az egykulcsos adó megbukott" - mondta, majd arról beszélt, hogy Orbán nem mer konfontálódni az egykulcsos adó nyerteseivel.

    06
  • Vona a most bejelentett akcióterv helyett inkább az EU-csúcsról beszélne. "Bárcsak úgy lenne" - mondta arra, hogy Orbán szerint az EU átvette az unortodox magyar gazdaságpolitikát. Ő ugyanis örülne, ha az EU is megbukna. Az EU-t félgyarmati intézménynek nevezte, majd arról beszélt, nem igaz, hogy az EU megindult volna a növekedés támogatása felé. "Ez megint egy bankmentő csúcs volt" - mondta, majd arról beszélt, hogy a 120 milliárd eurós ösztönzőcsomag eltörpül a bankoknak az elmúlt években adott 4500 milliárd euró mellett. "Hiába tömjük a bankokba a pénzt, egy lyukas hordóba rakjuk".

  • "Hol van az önök gazdaságpolitikájában a növekedés?" - tette fel ezután a kérdést. Majd arról beszélt, hogy a bankok továbbterhelik a lakosságra az adókat, azaz Orbánék is a bankok pártján vannak. Ezután arról beszélt, hogy az EU-csúcs valódi kérdése a politikai unió volt, amiről Orbán egy szót se szólt. Ebben a kérdésben a kormány szerinte kétkulacsos, Orbán úgy tesz, mintha a szuverenitás pártján állna, de a külügy a politikai unió ügyét szolgálja. És a magyar külpolitika is, erre jó példa, hogy a magyar elnökség alatt fogadták el a hatos csomagot.

    05
  • "Akar-e Magyarország ennek az Európai Egyesült Államoknak a tagja lenni?" - kérdezte, majd a nemzeti konzultáción élcelődött. Mindenesetre a politikai unióról nem konzultációt, hanem népszavazást kéne tartani. A Jobbik szerint nem.

  • Az LMP vezérszónoka, Jávor Benedek elsőként az EU-csúcsról elmondottakra reagált. "Néhány pont tisztázása nem tűr halasztást" - mondta az ezzel kapcsolatos vitáikról. Szerinte az EU csak a válság felszínét kapargatta, de nem kezdett semmit a strukturális válsággal, amit a versenyképességbeli különbségek okoznak. Pedig ezt csak közösen tudnák kezelni az európai országok. Ennek a kezelésére a 120 milliárd eurós növekedési paktum, de még csak a kohéziós alap sem elegendő.

    07
  • Hogy év végéig 25 centivel csökken a Balaton vízszintje, 2050 után viszont drámaian leapad, kiszárad a Sió és mindennek vége.

  • Magyarország járulékleső az EU-ban, pedig ezt a magatartást Orbán Magyarországon bírálja, mondta Jávor, aki szerint szorosabb együttműködésre van szükség, nem pedig arra, hogy Magyarországot a többi országgal szemben próbáljuk helyzetbe hozni. "A gazdaságpolitikájuk Magyarországot a bukásba vezetik" - mondta, a tízpontos csomagot pedig a kudarc beismerésének tekinti. Bezzeg az LMP már a választási programjában járulékcsökkentést ígért. "Örülünk, hogy a kormány végre végrehajtja azt, amit az LMP megígért a programjában, még ha ma már késő is ezt végrehajtani" - mondta.

  • "Az egyszerűsített adórendszerrel a langyos vizet találták fel, azt az EVA-rendszert hozzák vissza bonyolultabb formában, amit maguk vezettek ki" - mondta. Az árfolyamingadozást pedig Orbánék gazdaságpolitikája okozta. Végül ő is a nemzeti konzultációt bírálta, amivel a kormány látszólag a részvételi demokráciát próbálja kiváltani úgy, hogy közben mindenben csökkenti a társadalmi részvétel lehetőségét.

  • hogy a foci Eb-döntőből szőrös mellű, munkásosztálybeli férfiak duhaj pre-részeg ordibálása helyett miért csináltak waldorfos hangulatú gyerekbulit!!

  • A szocialisa vezérszónok, Mesterházy szerint több jó hír is jött az EU-csúcsról, például a kohéziós pénzek zárolásának visszavonása. De jó hír volt az is, hogy a jobboldali kormányok is a gazdaságélénkítés pártjára álltak. Aztán arról beszélt, hogy Orbán mostanában mindig azt állítja, hogy az ország 2010-ben a csőd szélén volt, pedig korábban maga is elismerte, hogy Bajnai kormánya is sokat tett a deficit csökkentéséért.

    08
  • A tízpontos csomagot nem lehet félvállról venni, mondta Mesterházy, aki a munkahelyteremtést és a járulékcsökkentést támogatja. "Talán megtalálták a minisztériumban az előző szocialista kormány dokumentumait" - froclizta Orbánt. A cél mindenesetre "helyes és jó". A megvalósításához viszont munkahelyek, ahhoz pedig gazdasági növekedés és beruházás kell. Ahhoz pedig bizalom és hitelesség, amit Orbánék leromboltak. "Sajnálkozva hallottam, hogy miniszterelnök úr ragaszkodik Matolcsy úrhoz" - mondta, szerinte ugyanis Matolcsy "nevetség tárgya", aki csak arra példa, mit nem szabad csinálni.

  • De olyan frappánsat képtelen mondani, mint Geszti Péter a Kreatvínak, miszerint új cége, az Okego "egy mémépítő vállalat", sőt "egy értékközpont"

  • Mesterházy szerint a növekedéshez a fogyasztást kéne serkenteni - ez amúgy Matolcsy György elképzelése, pedig Magyarországon a fogyasztás növelésével legfeljebb a német gazdaságot lehet fellendíteni. Mesterházy ezután az egykulcsos adót bírálta, és arról beszélt, hogy nem öröm adózni. Bírálta a végtörlesztést is. Végül három javaslatot tett. Gyorsítsák fel az uniós források felhasználását, készítsenek menetrendet az euró bevezetésére, állítsanak fel növekedési és foglalkoztatási tanácsaot.

  • Mert szegény nem beszélt két másodperce, és körülöttem mindenki kataton, bénult állapotba került. Ha sikerülne sorozatgyártani, Magyarország nagyhatalom lehetne erőszakostömeg-oszlatásban.

    09
  • A kereszténydemokraták vezérszónoka, Harrach Péter "nagy örömmel hallgatta az ellenzéki felszólalásokat", melyek közül a legjobban az elrejtett papírokról szóló rész tetszett neki. A szokatlanul erős kezdés után arról vallott, hogy az európai egyesült államokkal szemben ő inkább a nemzetek Európája pártján áll, mert attól tart, hogy a politikai unió politikai egyszínűséghez vezet. Ezután a kormány gazdaságpolitikáját dicsérte.

  • tumblr m5s9dipaSt1qh50mro1 1280
    Fotó: bakkerhaz.tumblr.com
  • Harrach nem érti, miért nem fogadják örömmel az ellenzékiek Orbán tízpontos tervét, amely amúgy "örömteli üzenet", és nagyon tetszik a kereszténydemokratáknak. Akiknek viszont hiányzik a programból a családi csődvédelem, magyarul a magáncsőd intézménye. "Mi egy pillanatig sem kételkedtünk abban, hogy a kormány hatékonyan képviseli Brüsszelben a nemzeti érdekeket" - nyugtatott meg minden kétkedőt.

  • óriási az izgalom!

  • majd azzal a lendülettel azóta is elmúltnyolcévezik.

  • A fidesz frakcióvezetője Rogán Antal is figyelmesen hallgatta az ellenzéki felszólalásokat, de meglepte, hogy az ellenzéki felszólalóknak egy konkrét javaslat sem jutott eszébe egy programról, amiről először pár perccel korábban hallottak. Cikizte Mesterházyt, mert a szocialista pártelnöknek csak annyi jutott eszébe, hogy állítsanak fel egy bizottságot. Önkritikus megállapításnak nevezte, hogy Mesterházy a megszorítások kudarcáról beszélt, pedig szerinte a szocialisták két példaképe "a két nagy megszorító, Bokros Lajos és Bajnai Gordon".

    10
  • Rogán ezután a minisztériumban talált papírokkal poénkodott, majd a progresszív adózást "a múlt bukott ügyének" nevezte, ami a szocialisták bukott gazdaságpolitikájának volt a része. Megismételte azt a csak kormánypárti körökben elfogadott állítást, hogy az szja-nak köze van a munkahelyteremtéshez. Ezután a járulékcsökkentési terveket dicsérte, amiknek valóban közük van a munkahelyteremtéshez.

  • "Nem is vagyok biztos abban, hogy helyes nekem viszontválaszra szót kérnem, mert azzal csak eltereljük a figyelmet a javaslatról. Mert az itt elhangzott vélemények nem erről szólnak" - mondta Orbán, aki mégiscsak úgy döntött, hogy válaszol. Elsőként a kormánypárti képviselőkre reagált. "Régóta gondolkodunk azon, hogy a magáncsődöt hogyan tudnánk a magyar jogrendszer részévé tennünk. Olyan megoldást, ami minden próbát kiáll, még nem találtunk. Én személyesen támogatom a családi csődvédelem intézményét" - mondta. Rogán Antalnak is válaszolt, bár ő kérdést nem is tett fel.

    11
  • "Ha az ellenzéki haraphatnékot és a kormánypárt elleni dühöt lepattogtatom, az a benyomás alakul ki bennem, hogy az ellenzék támogatja az akciótervet" - mondta ezután. Ennek örül. A többi felvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy bár igyekszik felhívni a figyelmüket politikai összefüggésekre, nem érti, hogy a szocialisták miért akarják megvédeni a 2002-2010 közötti kormányzást. "Az védhetetlen, az emberek kidobták az ablakon, önökkel együtt. Ezért kaptunk kétharmadot" - mondta. Ha azt akarják védeni, akkor soha semmiben nem fognak megegyezni.

  • "Egy dolgot ne kérjenek tőlünk, hogy állítsuk vissza azt az adórendszert, ami 2010-ig volt érvényben Magyarországon" - mondta. Szerinte ugyanis az emberek az adórendszer ellen is szavaztak 2010-ben. Ő is azt ismételgette, hogy az egykulcsos adó a munkát segíti. "Az elmúlt két évben Magyarországon elértük azt, hogy három százalék alatti a költségvetési hiány. Bevezettünk bankadót és nagyvállalatokra közteherviselési körülményeket rótunk ki. Dubiózus körülmények között, de mégiscsak 170 ezer családot mentettünk ki az adóságcsapdából" - mondta. Orbán szerint nem gazdag az, akinek van hatmillió forintja.

  • Orbán azt kérte az MSZP-től, ne védje körömszakadtáig a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányzást, mert ha értelem nélkül elmúltnyolcéveznek, akkor a Fidesz kénytelen vissza-elmúltnyolcévezni és a dolgok nem mennek előre. Dícséretes józansággal beszélt arról is, hogy rengeteg olyan Fidesz-szavazó van, aki nem a Fideszt szereti, csak kiborította a szocialisták béna kormányzása.

  • "Önök folyamatosan támadják a gazdasági minisztert. Ezek mind olyan tettek, amit korábban egyetlen gazdasági miniszter sem vállalt" - vedte védelmébe Matolcsy Györgyöt. "Nagyon kevés, szinte nem találni Magyarországon olyan ember, aki megfelelő felkészültségű és ne tartozna a főáramot alkotó liberális közgazdászok közé" - mondta. Szerinte Matolcsy "történelmi tetteket hajtott végre", "sikeres" és ezért nem szeretik ellenfelei.

  • Ezután Jávor válaszára válaszolt. Orbán nem érti, hogy miért kéne csökkenteni az EU-n belüli versenyképesség-különbségeket. "Miért is? Lehet, hogy egy darabig jó volna, de ha elérjük az átlagot, már hátrányunkra válik. Meg akarjuk nyerni a versenyt, mi akarunk lenni az EU legversenyképesebb gazdasága" - mondta. Szerinte az EU-ban most az zajlik, hogy a közép-európai országok versenyképessége gyorsan javul a többi ország rovására. "Az LMP-nek ezt a koncepcióját ismerem és határozottan elutasítom" - jelentette ki. Orbán ezután úgy emlékezett, hogy 98-2002 között minden évben megvitatták a parlamentben a költségvetést, pedig akkor találták fel a kétéves költségvetést. Erről azért beszélt, mert szerinte az ellenzék mindig arról beszél, hogy megbukott a kormány gazdaságpolitikája. Majd hosszan beszélt arról, hogy a kormány munkájának semmi köze az árfolyamhoz.

    12
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Ezután a nemzeti konzultációról beszélt. "A mi fejünkben a részvétel és a konzultáció nem azonos azzal, hogy a döntési folyamatokba mindenféle, felhatalmazás nélküli szervezeteket bevonjunk" - mondta arra, hogy miért korlátozzák a civil szervezetek mozgásterét. Majd azon értetlenkedett, hogy ha Jávor amúgy egyetért a tízpontos akciótervvel, akkor miért bírálja a kormányt.

  • hogy miután tanáros modorban arról értekezett, hogy első kormányzása idején évente megvitatták a költségvetést a Házban, és kitört a nevetés, alig-alig bicsaklott meg. Csecsemőkorú olvasóink kedvéért: éppen Orbán találta föl azt, hogy ne legyen évente, csak kétévente költségvetési vita. És éppen az emlegetett első ciklusában.