László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Negyvenéves gólyafészek pusztult el fiókástul Kacsótán

2012.07.05. 10:13

A heves esőzés miatt pusztult el a baranyai Kacsótán egy negyvenéves gólyafészek, amely ritkaságszámba ment a környéken, mondta el Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának vezetője. A 6-os út Hidastól Kisdobszáig terjedő baranyai szakaszán csak Kacsóta belterületén volt gólyafészek közvetlenül a közút mellett. Nyilvántartásuk szerint a gólyák 1972-ben építették a fészket a villanyoszlopra, ahova később egy fészektartó is került az áramszolgáltató jóvoltából.

A gólyák a tavaszi visszaérkezéseik után mindig rendbe rakták a fészket, amely az évek során egyre nagyobb lett. Egy esőzés után a fészektartó azonban már nem bírta el a nagy súlyt: a fészek lezuhant a földre, a benne nevelkedő négy fióka közül három azonnal elpusztult. A negyediket áramütés érte, egyik szárnya megégett, és a lába is eltörött. A fióka Somogyapátiban lakó önkéntes természetvédőkhöz került. A gondos ápolásnak köszönhetően valószínűleg túléli a traumát, de repülni már nem fog tudni: a szárnyán megégett csontot amputálni kellett. A szülőmadarak időközben új fészket raktak a faluban egy másik villanyoszlopra, ide és a régi fészek helyére is kihelyezi majd a fészektartókat az áramszolgáltató.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!