Negyvenéves gólyafészek pusztult el fiókástul Kacsótán

2012.07.05. 10:13

A heves esőzés miatt pusztult el a baranyai Kacsótán egy negyvenéves gólyafészek, amely ritkaságszámba ment a környéken, mondta el Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának vezetője. A 6-os út Hidastól Kisdobszáig terjedő baranyai szakaszán csak Kacsóta belterületén volt gólyafészek közvetlenül a közút mellett. Nyilvántartásuk szerint a gólyák 1972-ben építették a fészket a villanyoszlopra, ahova később egy fészektartó is került az áramszolgáltató jóvoltából.

A gólyák a tavaszi visszaérkezéseik után mindig rendbe rakták a fészket, amely az évek során egyre nagyobb lett. Egy esőzés után a fészektartó azonban már nem bírta el a nagy súlyt: a fészek lezuhant a földre, a benne nevelkedő négy fióka közül három azonnal elpusztult. A negyediket áramütés érte, egyik szárnya megégett, és a lába is eltörött. A fióka Somogyapátiban lakó önkéntes természetvédőkhöz került. A gondos ápolásnak köszönhetően valószínűleg túléli a traumát, de repülni már nem fog tudni: a szárnyán megégett csontot amputálni kellett. A szülőmadarak időközben új fészket raktak a faluban egy másik villanyoszlopra, ide és a régi fészek helyére is kihelyezi majd a fészektartókat az áramszolgáltató.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla