Perújítást rendeltek el Farkas Péter drogügyében

2012.07.05. 06:15

A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a Fővárosi Törvényszék korábbi elutasító határozatát, és elrendelte a perújítást Farkas Péter olimpiai bajnok birkózó ügyében, írja a Népszabadság.

2004 októberében fogták el a BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztályának nyomozói Farkas Károlyt és Németh Pált a XVII. kerületi vízforrás utcában létesített marihuánaültetvényen. Farkas Pétert egy XV. kerületi pizzériában vették őrizetbe néhány órával ezután. Az eredeti gyanú az volt, hogy a Farkas-testvérek 2001 és 2004 között a rendőrség által felderített addigi legnagyobb ültetvényt üzemeltették a házuk pincerészében, amelyet direkt erre a célra alakítottak ki. A Népszabadság emlékeztet rá, hogy nem derült ki viszont sem az, hogy kiknek árulták a marihuánát, sem pedig az, hogy mi lett a bevétellel.

Farkas Pétert első fokon felmentették, mert a bíróság nem talált bizonyítható összefüggést közte és a drogtermelés között. Az eljárást azonban megismételték, és ekkor már első fokon öt, jogerősen pedig hét évre ítélték. Farkas közben megszökött, még az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt kisétált a bíróságról. Andorrából hozták haza 2010 elején, azóta ül, és továbbra is ártatlannak mondja magát. Azt állítja: nem termelt drogot, és nem is adott pénzt vagy más eszközöket kábítószer-alapanyag termeléséhez.

A Népszabadság azt írja: bár korábban két perújítási kérelmét is elutasították, most új bizonyítékok kerültek elő. Az elmarasztaló ítélet azon alapszik, hogy a XVII. kerületi ingatlan, ahol az ültetvény volt, a szakértők szerint alkalmatlan azokra a célokra (hűtőház és faszárító), amelyekre Farkas állítása szerint szánták. Ezt azzal indokolták, hogy a magas küszöb és a keskeny ajtó miatt az épületen belül nem lehet megoldani az árumozgatást, a telekre pedig még egy kisteherautó sem tud beállni. A napilap úgy tudja: kiderült, hogy ez nem igaz, tehát Farkas védekezését mégsem lehet elvetni.

Az ügy a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé kerül. A perújítást elrendelő ítélőtábla a Népszabadság szerint nyomatékosan felhívta a PKKB figyelmét, hogy műszaki szakértők bevonásával tisztázza, az eredeti vád szerint direkt drogtermesztésre vásárolt és átépített ingatlan alkalmas lehetett-e volna azokra a célokra, amelyekre Farkas vallomása szerint az épületet szánta.