Ma véget ér a nyári törvényalkotási roham

2012.07.12. 10:34
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szocialista Tóth Csaba arról beszélt, hogy a szerencsejáték-adó megemelésével ugyan elérték, hogy már csak négyezer játékgép van az országban, de a szerveralapú szerencsejáték bevezetése nem jött össze, így hiába emelték meg brutálisan a játékadót, a tervezett bevételek nem folytak be. Ennek oka, hogy bár a szerencsejáték-törvényt már tavaly módosították, a végrehajtási rendeletet csak az elmúlt napokban hozták meg. És ez csak az első lépés, hiszen ezután az engedélyeztetés még vagy fél év. Azaz, idén ebből bevétel már nem lesz. És jövőre már eleve húszmilliárddal kisebb bevétellel számolnak.

  • Karcag 2012. július 12.Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter határszemlét tart Karcagon, megtekinti a  Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében kifejlesztett Róna nevű búzafajtát melyet a kunsági területre nemesítettek ki. A mostani időjárási körülmények között is hektáronként 45 tonna termést ad az új búzafajta.
    Karcag 2012. július 12.Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter határszemlét tart Karcagon, megtekinti a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében kifejlesztett Róna nevű búzafajtát melyet a kunsági területre nemesítettek ki. A mostani időjárási körülmények között is hektáronként 45 tonna termést ad az új búzafajta.
    Fotó: Mészáros János / MTI
    Karcagon birizgálta a búzát. Az, hogy valaki politikusnak született, valószínűleg abból derül ki, hogy egyszer csak minden átmenet nélkül birizgálni kezd egy haszonnövényt, fotogén állatot, gyermeket vagy idős asszonyt.
  • A gazdasági államtitkár, Cséfalvay Zoltán válaszában a tények ismertetésére szorítkozott. Megtudtuk, hogy valóban csak június végén lépett hatályba a végrehajtási rendelet. Azt is, hogy a szerveralapú gépek modernebbek. A minisztérium pedig konzervatívan tervezte a bevételeket. A pénzzel kapcsolatos kérdést teljes egészében kikerülte, ahogy azt is, hogy hogyan működik majd szerveralapú játékgép idén.

    Tóth nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

  • A jobbikos Dúró Dóra szerint a kormánynak sikerült elérnie a lógások visszaszorítását az iskolalátogatási támogatások felfüggesztésével és ezzel a Jobbik egyet is ért. De szerinte a statisztikák mögötti valóság más. Kozmetikázott adatokról beszélt, meg arról, hogy a pedagógusok nem merik beírni a hiányzásokat és megbuktatni se merik a cigány gyerekeket, mert azok fenyegetőznek. Állítása szerint a cigányok az orvosokat is fenyegetik, hogy igazolást kapjanak. Ezért a Jobbik "bentlakásos iskolákba" zárná a cigányokat.

  • "Minden sikerrel kapcsolatban feltehető a kérdés, hogy miért nem nagyobb" - értette félre Dúró Dórát Halász János, majd arról beszélt, hogy "évtizedek pusztítását" kell visszafordítaniuk. Arról beszélt, hogy most először van olyan minisztériuma az országnak, aminek a szegénység megtörése a feladata. És hogy a kormány növelni fogja a leghátrányosabb helyzetűek továbbtanulási esélyeit, már az óvodában is. A cigányok bezárása viszont nem oldaná meg a problémát, csak láthatatlanná tenné. Ráadásul kutatások szerint nem jó az, ha a gyerek az anyja nélkül nő fel.

    Dúró nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

  • A gyurcsányista Varjú Orbán Viktort interpellálta volna, és azt, hogy nem a miniszterelnök válaszol neki, úgy értékelte, hogy nem szeretne szembesülni saját mondataival. Amúgy Orbán pávatáncos nyilatkozatáról beszélt, amiben a miniszterelnök azt fejtegette, hogy ne brüsszeli bürokraták döntsenek magyar ügyekről. Varjú értelmezésében a pávatáncos rész arról szólt, hogy Orbán be akarja csapni tárgyalópartnereit. Volt még szó az IMF-ről is, amit Orbán előbb elutasított, majd visszahívott, de mégsem tárgyalt velük. Lemondásra is szólította.

  • A miniszterelnök helyett válaszoló Németh Zsolt külügyi államtitkár visszakérdezéssel kezdett. "Ismeri ön Almunia költségvetési biztos nevét? Nem a jelenlegi kormány állította diplomáciája középpontjába a félrevezetést és a hazugságot" - utalt Gyurcsányék legendás költségvetési csalására. Ezután arról beszélt, hogy Magyarország érdeke az erős Európa, de az is, hogy harcoljon, és elkerülje Dél-Európa sorsát. Azzal zárt, hogy az EU most már a magyar gazdaságpolitikát másolja, ezt Orbán is szereti állítani. "A magyar út a kibontakozást kereső Európa útja" - mondta.

    Varju nem fogadta el a választ, és utalt rá, hogy Orbán lemondást ígért az IMF visszatérése esetére. A kormánytöbbség viszont elfogadta a választ.

  • jelentette be az interpellációk lezárásakor Jakab házelnök, aki ma éjjelre össze is hívta a házbizottságot. Az interpellációk után azonnali kérdések és kérdések következnek, de mert Orbán miniszterelnöknek most nem kell kérdésre válaszolnia, ezeket már nem közvetítjük.

    A nyári rendkívüli ülésszak mai záróülése maratoni szavazásokkal zárul, a délután egykor kezdődő szavazások előreláthatóan este nyolcig is eltarthatnak. A szavazások eredményéről hamarosan megjelenő összefoglaló cikkünkben számolunk majd be. Élő közvetítésünk most szeptemberig búcsúzik.