Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Összevonnák az NNI-t a Készenléti Rendőrséggel

2012.07.16. 14:11
A Belügyminisztérium (BM) összevonná a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) és a Készenléti Rendőrséget, az erről szóló javaslatot közigazgatási egyeztetésre bocsátották.

A BM közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda továbbra is a nemzetközi és az országos jelentőségű, illetve a több megyére kiterjedő bűncselekmények nyomozását fogja végezni a Készenléti Rendőrségen belül, részben megváltozott feladatkörrel, áttekinthetőbb szervezetben.

Az átszervezés célja a rendőri szervezet hatékonyságának növelése – írták, majd hozzátették: a tárca javaslata kiterjed arra is, hogy szeptember 1-jétől a Készenléti Rendőrség parancsnoka országos rendőrfőkapitány-helyettesi besorolású vezető legyen.

Emlékeztettek, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hétfői hatállyal a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Papp Károly vezérőrnagyot, aki feladatát az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetőjével együttműködve látja el, a miniszteri biztos tevékenységét a belügyminiszter közvetlenül felügyeli. A rendőrség átszervezésének meghatározó célkitűzése az ORFK stratégiai és operatív tevékenységének szétválasztása.

Pintér Sándor a Népszabadság július 7-én megjelent számában beszélt arról, hogy lesznek személyi és szervezeti változások a rendőrségnél, de ezek nem feltétlenül állnak majd ok-okozati kapcsolatban a közelmúltban kirobbant korrupciós üggyel.

A miniszter akkor úgy vélte, nem maradhat meg a jelenlegi keretek között az NNI sem, amely megalakítása óta létszámát, feladatait és jogosítványait tekintve is jelentősen bővült, de ez nem párosult a hatékonyság javulásával. Azt mondta, szükség van az NNI-re nagy horderejű, országos vagy több megyére kiterjedő bűnügyekkel foglalkozó nyomozó hatóságként, ehhez azonban nincs szükség saját bevetési egységre, figyelői és más titkosszolgálati eszközöket alkalmazó csoportokra.