Megszüntették a nyomozást Gyurcsány ellen

2012.07.20. 10:01 Módosítva: 2012.07.20. 11:28
Bizonyítottság hiányában megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyurcsány Ferenc elleni nyomozást Sukoró-ügyben. Öt embert ugyanakkor megvádoltak. A volt miniszterelnök szerint Polt Péter tartozik egy lemondással, egy bocsánatkéréssel.

„Bár a hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja Gyurcsány Ferenc vonatkozásában fennállt, ugyanakkor – a nyomozás során foganatosított újabb tanúkihallgatások, és különösen a párhuzamosan folyó polgári per eredményére figyelemmel – nem lehetett egyértelműen bizonyítani a volt miniszterelnök szerepét a cseréről hozott döntésben, mint ahogy az eljárásának a célját sem" – áll az ügyészség közleményében.

Tátrai vádlott lett

Vádat emeltek ugyanakkor Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette kísérle miatt. Rajta kívül vádolják Cs. Zsoltot, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatóját, M. Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagját, F. Zsolt értékbecslőt és V. Bálint ügyvédet is az ügyben.

Középpontban egy tanácskozás

2008. május 21-én, az Országgyűlés Nándorfehérvári termében találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter Joav Blum és Fred H. Langhammer üzletemberekkel. A tanácskozás témája a Sukoróra tervezett gigantikus szálloda-kaszinó-sportkomplexum volt, ami a nagyságrendjét tekintve az Audi győri vagy a Mercedes kecskeméti beruházásán is túltett volna.

Ez a tanácskozás áll az ügy középpontjában. A kormány utólag úgy magyarázta, kiemelkedő érdek volt a nemzetgazdasági szempontból is jelentős, több ezer munkahelyet teremtő beruházás megvalósulása. A nyomozás arról szólt, a tanácskozáson történtek az államnak milliárdos kárt okozó hivatali visszaéléssorozat kulcsmomentumai voltak, ami felveti az ügyben közbenjáró miniszterelnök büntetőjogi felelősségét. A feljelentést Schiffer András, az LMP politikusa tette 2009-ben.

Nem születtek döntések

Maga Gyurcsány a találkozóról azt mondta: szerinte nemhogy döntések nem születtek, hanem további vizsgálatokat rendeltek el, ő pedig mindenkit a jogszabályok betartására kért, mondta azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség szerint túllépte a hatáskörét, és visszaélt a hivatalával, amikor a tárgyaláson kijelentette, hogy támogatja a telekcserét. Mint mondta, az ingatlancsere érvénytelenítéséért indított polgári per tanúi ugyanezt igazolták.

Joav Blum izraeli-magyar üzletember két hónappal később, 2008 júliusában cserélt el három (két albertirsai és egy pilisi), összesen 787,4 millióra becsült, 183 hektárnyi telket egy 1 milliárd 84 milliós, állami tulajdonban lévő sukorói ingatlanra a Velencei tó partján. Az állam kényszerhelyzetben volt: Blum egymással határos ingatlanjai az M4-es autópálya tervezett nyomvonalára estek, és a kisajátítás miatt ilyenkor a tulajdonos maga választhat cserealapot.

Kiemelt beruházás

A csere létrejött, Blum befizette a közel 300 milliós különbséget. A fejlesztésre létrehozott és Blum által vezetett cég, a KC Bidding Kft. mögött mások mellett Fred H. Langhammer és Ronald S. Lauder amerikai üzletemberek álltak. A King's Cityt a kormány kiemelt beruházássá minősítette, ami elsősorban az adminisztratív eljárások felgyorsítását ígérte.

A telekcsere miatt a kezdetektől a visszaélés gyanúja merült fel, az ellenzék (elsősorban az LMP, majd a Fidesz) pedig folyamatosan támadta: a Blum által becserélt telkek (gyümölcsöskertek) beszámított értéke a vád szerint jóval meghaladta a valóságost, a sukoróié pedig annál jóval alacsonyabb volt, ezért az államot több mint 1,3 milliárd forintos kár érhette.

Hűtlen kezelés

2009 áprilisában különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja – ingatlanpanamázás – miatt eljárást indított a Központi Nyomozó Főügyészség, melynek keretében Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont is tanúként hallgatták meg. Joav Blumot közokirat-hamisítással is megvádolták, amiért a gyanú szerint csak papíron létesített az ügyintézéshez szükséges lakóhelyet Sukorón.

A kormányváltás után, 2009 júliusában Bajnai Gordon miniszterelnök vizsgálatot rendelt el, majd polgári pert indított a csere előtti állapot helyreállításáért, hogy bíróság állapítsa meg, jogszerű volt-e az ingatlantranzakció.

A 2010-es választást és kormányváltást követően az óriásberuházás ismét előkerült: Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szinte azonnal vizsgálatot indított az ügyben, a kormány pedig szeptemberben levette a King's Cityt a kiemelt beruházások listájáról.

Több tucatszor elkövette

2011 szeptemberében a parlament megszavazta Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztését. Parlamenti beszédében akkor azt mondta, „ha egy beruházás támogatása, amire minden résztvevő, akit megkérdeztek az ügyben, azt mondta, hogy fontos és hasznos, bűncselekmény, akkor én ezt több tucatszor elkövettem".

Áprilisban a Népszabadság arról írt, azért késik a vádemelés, mert Gyurcsány nyomtatásban kérte ki a per anyagait, a negyvenezer oldalt pedig az ügyészség három hétig nyomtatta.

Gyurcsány arra számított, vádat fognak emelni ellene. A volt miniszterelnök jelenleg Kötcsén pihen. Az ATV híradójának azt mondta, nem érzi sokkal jobban magát attól, hogy ellene megszűnt az eljárás, de Polt Péter legfőbb ügyész „tartozik egy lemondással, egy bocsánatkéréssel”.

„Polt Péter szégyellni fogja magát öregkorára, hogy milyen mocskos feladatot szolgált. Azt üzenem a vádlottaknak a Sukoró-ügyben, hogy ne fogadják el Polt Péter játékszabályait, hanem vádolják ők a vádlóikat” – tette hozzá Gyurcsány.