Orbán legbelül pártolja a halálbüntetést

2012.07.20. 07:33
Ha tehetné, Orbán Viktor is visszahozná a legkeményebb büntetést a magyar büntetőjogba. A miniszterelnök régóta kitart álláspontja mellett, ennek ellenére nem állt be a halálbüntetés visszaállítását nyíltan követelő fideszes országgyűlési képviselők csoportja mögé.

Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolása újabb lendületet adott a nagyobbik kormánypárton belül folyó vitának: be lehet-e újra vezetni Magyarországon a halálbüntetést.

A Fidesz-frakció 20-30 fős csoportja már hosszabb ideje támogatja a Btk. kiegészítését a legszigorúbb kiszabható büntetéssel. Jóllehet a képviselők többsége elfogadja, hogy Magyarország nemzetközi kötelezettségei és az új alaptörvény sem teszik lehetővé a kérdés felvetését, több képviselő nyíltan is felszólalt annak érdekében, hogy érdemi vitával tárgyalják újra az ügyet. Korábban egy kevésbé ismert képviselő, Boldog István szólalt fel a frakcióban a szigorítás mellett, a pécsi gyilkosság után pedig a Kisgazda Szövetséget vezető Turi-Kovács Béla adott ki közleményt.

Turi-Kovács az Indexnek elmondta: reméli, hogy a pécsi események nyomán a Fideszben mások is elfogadják, hogy kellő jogi garanciák mellett, kizárólag az emberölési ügyekre vonatkoztatva ismét bekerülhessen a Btk-ba a halálbüntetés.

Az Index információi szerint a képviselőcsoportban zajló vita ellenére a frakció előtt Orbán Viktor nem foglalt állást az ügyben, bár korábban szűk körben, a párt elnökségében jelezte, hogy ő is visszaállítás-párti. Az elnökségi vitából kiderült, hogy Orbán tudatában van annak, hogy a jelenlegi jogi környezet nem engedi az ilyen irányú módosítást, de véleménye szerint a teljes kérdéskört kellene nemzetközi vonatkozásaiban új alapokra helyezni.

Orbán 2002-ben, távozó miniszterelnökként szólalt meg utoljára nagy nyilvánosság előtt a témában. A tíz évvel ezelőtti rádióinterjú tanúsága szerint már akkor is azon az állásponton volt, hogy „Magyarországnak komolyan meg kell fontolni a halálbüntetés visszaállítását”, de akkor is hozzátette: „igaz, egyelőre nemzetközi szerződések teszik lehetetlenné ennek a büntetési formának a bevezetését”. A fideszes vezető akkor a hat halálos áldozattal járó móri bankrablással kapcsolatban fejtette ki véleményét.

Érdemes megjegyezni, hogy a halálbüntetés ellenzői éppen Mór kapcsán figyelmeztetnek arra, hogy ügyben először nem a valódi gyilkost ítélték el, a kivégzésben pedig nincs benne a tévedés jogorvoslati lehetősége.