Választási feliratkozást akar a Fidesz

2012.07.27. 06:19

Elvi döntést hozott a Fidesz elnöksége arról, hogy az országgyűlési választásokon csak az vehessen részt, aki előtte hivatalosan jelzi ez irányú szándékát – erősítette meg a Magyar Nemzetnek Kósa Lajos. A lap pénteki számában megjelent nyilatkozata szerint az elnökség egyetértett abban, hogy szükséges a jelenlegi rendszer módosítása, mert e nélkül nem biztosítható a külföldön élő és dolgozó magyar választók részvétele a voksolásban.

A Fidesz ügyvezető elnöke elmondta, hogy a várakozásokkal ellentétben nem az előzetes regisztráció lenne a választáson való részvétel feltétele, hanem a feliratkozás.

Ez abban különbözik a regisztrációtól, hogy aktívabb részvételt igényel a választótól. A feliratkozásra az elképzelés szerint a teljes választási ciklus alatt lehetőség lenne, egy adott időpontig, például februárig. Az eddig a népességnyilvántartás adatai alapján összeállított  választói névjegyzék helyére tehát a feliratkozások alapján készített lépne.

A lap kérdésére, hogy a néven kívül miben különbözik a feliratkozás az előzetes regisztrációtól, Kósa azt válaszolta, hogy szerinte a regisztráció passzív részvételt jelent valamiben, a feliratkozás aktív választói magatartást jelent. A lapnak egy másik elnökségi tag elismerte, hogy magyaros elnevezésre törekedtek, a feliratkozással ugyanakkor az a cél, hogy ne a bizonytalanok, hanem a biztos pártválasztók döntsék majd el a választást.

Arra felvetésre, hogy ezen a módon sokan kiszorulhatnak a két hónappal későbbi voksolásból a Fidesz ügyvezető elnöke úgy reagált: az életben is vannak fontos határidők, amiket minden körülmények között be kell tartani. Több európai országban is hasonló rendszer működik – tette hozzá. Kósa szerint ezek a módosítások – a választási törvénymódosítás részeként – akár már szeptemberben a parlament elé kerülhetnek.