Nézd, Sanyi, mekkora gyík!

2012.08.04. 15:14
Megmérték Irwint, a Fővárosi Állat- és Növénykert komodói sárkányát, hogy mekkorát nőtt egy év alatt. A méretes ragadozóról nem csak az derült ki, hogy jócskán megnyúlt, hanem az is, hogy öt évvel ezelőtti születése természettudományos szenzációnak számított.

„Boróka, amióta itt vagyunk, ez nem mozdult semmit. Gyere, menjünk innen!” – mondta félig-meddig unott hangon egy édesanya a kislányának a komodói sárkányt nézve az állatkert Mérgesháza előtt. Irwin, az ötéves komodói sárkány (vagy más néven komodói varánusz) tényleg nem egy őrült tempót diktáló állat, de valószínűleg a szombat délelőtti hőség is hozzájárulhatott, hogy a meleget jól tűrő ragadozó képes volt hosszú perceken keresztül teljesen mozdulatlanságba dermedni a tűző napon.

„Nézd Sanyi, mekkora gyík!” – jegyezte meg egy középkorú nő, miközben néhány újságíró és operatőr épp arra várt, hogy végre megmozduljon az állat, és lehessen használható vágóképeket készíteni a hatalmas gyíkról. De Sanyit nem érdekelte a kővé dermedt Irwin, kézen ragadta asszonyát, és továbbálltak. Valószínűleg nem tudta, hogy párjának nagyon is igaza volt, ugyanis a komodói sárkány az összes gyík közül a legnagyobbnak számít, akár a három méterre is megnőhet.

Irwin az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének programja keretében került a chesteri állatkertből Budapestre 2008-ban. Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője elmondta, igyekeznek nyomon követni a gyík gyarapodását: míg négy éve alig volt egy méteres volt, a tavalyi méredzkedésnél az orrától a farka végéig pontosan 191 centimétert mértek. A budapesti állatkert varánusz sárkányáról az is kiderült, azért kapta az Irwin nevet, mert születése előtt néhány hónappal korábban, 2006 szeptemberében halt meg a híres krokodilvadász, Steve Irwin.

Megmérték Irwint
Megmérték Irwint
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Mivel a komodói sárkány szájában lévő baktériumok miatt mérgező a harapása, az előírások szerint az állatkert gondozói egyedül nem is mehetnek be a ragadozó kifutójába. Így az állatkert szóvivője és egy gondozó próbálta lemérni az állat tényleges hosszát.

Előtte azonban Iwrin kapott némi nassolni valót, pontosan öt fehér egeret, amit először el sem akart fogadni, inkább fogta magát, és hátat fordított a gondozónak és a kameráknak. Aztán egyszer csak meggondolta magát, ráharapott a hatalmas csipesszel elé tartott egérre, majd megjött a kedve a többihez is, és meghazudtolva a pár perccel azelőtti lustaságát, irtózatos tempóban elkezdett a gondozó és a csipesz végén fityegő egér után csámpázni. Eközben az üveggel elválasztott kifutó túloldalán a látogatók egy része csak azzal volt elfoglalva, hogy az egerek vajon döglöttek, vagy még élnek. (Az állatvédők megnyugtatására, nem történt állatkínzás, az egerek már holtan kerültek Irwin szájába.) Irwinnek egyébként a fehér egerek csak amolyan desszertnek számítanak, leginkább nyulat és patkányt szokott enni, de állítólag a halért is rajong.

2009-ben 164 centiméter hosszú volt Irwin
2009-ben 164 centiméter hosszú volt Irwin
Fotó: Nagy Attila / Index

Aztán jött a mérés, amit először nagy nyugalommal fogadott, még a szemét is behunyta, amikor az orrára tették a mérőszalagot. Viszont a tévések és a jó vágóképek kedvéért meg kellett ismételni a mérést, amit már feszülten, a farkát össze-vissza csapdosva fogadott.

Magányos nőstények

A sárkánygyíkokban azért alakulhatott ki a szűznemzés képessége, mert Indonézia szigetvidékén őshonosak, ahol rendszeresen előfordulhat, hogy a természeti csapások miatt kisebb szigeteken magányos marad egy-egy varánusz. A faj fennmaradását szolgálja, hogy a hímre évekig hiába váró nőstények ekkor megtermékenyítik magukat. A chesteri állatkert varánusza sohasem párzott, de még csak nem is volt soha hím társaságban. A sárkánybébik nem teljes klónjai az anyjuknak, de a DNS-ükben feleannyi a variáció, ami arra utal, hogy a kicsik megduplázták az anya néhány kromoszómáját  – írta a Nature magazin 2006-ban.

De a lényeg, és amiért a sajtóeseményt tartották: Irwin kevesebb mint egy év alatt 34 centimétert nőtt, most 2 méter 25 centi a hossza, ami azt jelenti, hogy az állat gyakorlatilag tartja a helyes növekedési ütemet. Irwin pontos súlyát viszont nem tudni, 30-40 kiló között lehet, de dolgozik azon az állatkert, hogy valahogy lemérjék, mondta Hanga Zoltán. Viszont ahogy egyre idősebb lesz, egyre kevésbé fog a hossza nőni, inkább a súlya lesz jóval több. Bár remélik, azért eléri a három métert.

Hanga Zoltán szerint a komodói sárkány különlegessége abban rejlik, hogy csak néhány éve derült ki – a magasabb rendű gerincesek között szinte egyedülálló módon –önmegtermékenyítésre képesek, ami azt jelenti, hogy a nőstények úgy tudnak termékeny tojásokat rakni, hogy hímekkel nem is találkoznak. Mi több, a chesteri állatkert varánuszánál, Floránál figyeltek fel először a szűz nemzésre, a kikelő sárkánybébik egyike pedig Irwin volt.