Cegléd polgármestere megoldási tervet dolgoz ki

2012.08.22. 16:27

A Cegléden kialakult helyzet, az ottani problémák megoldására a helyi önkormányzat a rendőrséggel együttműködve a következő napokban tervet dolgoz ki Földi László (Fidesz-KDNP) polgármester, de az őt érintő bírálatokra nem kívánt reagálni.

A Pest megye Cegléden, a város külterületének néhány utcájában múlt vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. Miután feszültté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől. A demonstráció kisebb létszámmal másnap is folytatódott, de atrocitás nem történt.

"Korábban is elmondtam, hogy a rend fenntartása a rendőrség kötelessége és feladata. A rendőrséggel együttműködve a következő napokban olyan megoldási tervet dolgozunk ki, ami hosszú távra megoldhatja a problémákat. Természetesen a sajtót erről megfelelően informálni fogjuk” - mondta a polgármester.

Garamvölgyi Lászlónak, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatójának szerdai tájékoztatása szerint Hatala József országos rendőrfőkapitány tényfeltáró vizsgálatot rendelt a Cegléden történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban. A tíz nap alatt lefolytatandó, nem konkrét személy ellen irányuló vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az intézkedés során történt-e szakmai mulasztás.

A szélsőséges romaellenes megnyilvánulások és a "tétlen rendőri magatartás ellen" ellen tiltakozva az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat szerda délután a belügyminiszternek címzett, több mint kétezer ember által aláírt petíciót adott át a tárca képviselőjének Budapesten. Azt kérték, Pintér Sándor haladéktalanul intézkedjen a hasonló cselekmények, a "szélsőjobb folyamatos jogsértéseinek megfékezése érdekében".