Házkutatás a TF-en

2012.08.28. 20:22 Módosítva: 2012.08.28. 22:32

Délután kettő óta házkutatást tart a rendőrség a Semmelweis Egyetem tesnevelési karán, írja a diplomabotrányt is kirobbantó hvg.hu. A lap szerint öt civil nyomozó az üggyel kapcsolatban levelezéseket is átnéz, forrásaik szerint késő estig is tarthat a vizsgálat. A rendőrség sajtóügyelete kedden késő este az Indexnek megerősítette a házkutatás tényét, azt közölték, iratokat foglaltak le.

Július végén derült ki, hogy három egyetemista június 18-án annak ellenére jelenhetet meg a záróvizsgán és szerzett abszolutóriumot, hogy összesen 21, fejenként nagyjából egy-egy félévre elegendő érdemjegyet az államvizsga napján kaptak meg. A most zajló nyomozást megalapozó feljelentés szerint a reggel 8 órakor kezdődő államvizsgán úgy mentek át, hogy a hiányzó jegyeket aznap délelőtt 10-13 óra között vitték fel az elektronikus tanulmányi rendszerbe . Egyikük a fideszes parlamenti képviselő, Lasztovicza Jenő fia.

Schmitt Pál plágiumbotránya óta belső háborúskodás folyik a Semmelweis Egyetemen, emiatt indultak vizsgálatok a diplomaszerzések miatt, állította az Indexnek egy ismert fideszes politikus augusztus elején. Kormánypárti politikusok szerint a Fidesz továbbra sem foglalkozik az üggyel, családi belügynek tekintik a feljelentéssel kibukott beavatkozást.

Az egyetem belső vizsgálatot is indított, aminek nyomán a rektor augusztus 6-i hatállyal felfüggesztette Tóth Miklós dékán és Szalma László dékán-helyettes megbízását. További lépésekre az akkor már elindult nyomozás miatt sem került sor.

A felfüggesztett Tóth Miklós titoktartási szerződése ellenére egy belső köremailben magyarázta a Lasztovicza-fiú és két diáktársa diplomaügyének hátterét, szerinte a levelező és a nappali tagozat közötti követelménykülönbség áll a háttérben. A magyarázkodás komoly belső vitát indukált, a kar belső levelezőlistáján kibontakozott vitában volt, aki nevetségesnek és szakmai felkészületlenséget sugárzónak bélyegezte a felfüggesztett vezető érvelését, és volt, aki szerint teljesen jogszerű volt a diákok, köztük Lasztovicza Jenő fideszes képviselő fia diplomához juttatása. A dékán támogatói szerint egyértelmű, hogy az általa megkezdett belső vizsgálatok miatt akarták megbuktatni Tóthot.