Gyurcsány Ferenc éhségsztrájkba kezd

2012.09.09. 22:25

Egyhetes éhségsztrájkba kezd Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció (DK) három másik tagja Budapesten a Kossuth téren. A pártelnök ezt vasárnap késő este jelentette be a Parlament előtti téren. A politikus elmondta, hogy a Hét nap a szabad választásokért elnevezésű demonstráció idején sátorban fog lakni Niedermüller Péter és Molnár Csaba alelnökökkel, valamint Kolber Istvánnal, a párt képviselőjével. A Demokratikus Koalíció vezetője hozzátette, hogy ők négyen biztosan végigcsinálják az éhségsztrájkot, de számítanak rá, hogy néhány napra mások is csatlakoznak hozzájuk.

„A drámai helyzet drámai reakciót kíván, erőteljes politikai gesztusok kellenek ahhoz, hogy a néma és apatikus választói sokaság megmozduljon” – indokolta Gyurcsány Ferenc, amikor arról kérdezték, hogy miért választották a tiltakozásnak ezt a módját.

A Hír24 helyszíni tudósítói szerint a DK elnöke feleségével és a többi sztrájkolóval érkezett a helyszínre, ahol körülbelül kétszáz szimpatizáns fogadta őket. A Parlament előtt jelenleg négy sátor áll; ebből kettő hálóként, kettő pedig közösségi térként szolgál majd az egyhetes demonstráció alatt. A kihelyezett hangszórókból folyamatosan zene szól, a nyitott sátrakon magyar és angol nyelvű feliratokkal tiltakoznak a választás előtti önkéntes feliratkozás terve ellen.

Gyurcsány még sosem éhségsztrájkolt

Gyurcsány az egybegyűlt újságíróknak elmondta: lélekben próbál felkészülni az éhsztrájkra, mert nem tudja milyen érzés, ha több napig nem eszik. Mint fogalmazott, az emberek nem pusztulnak bele néhány nap éhezésbe, a dolognak ebben az értelemben nincsen tragikus végkimenetele. A DK elnöke azt nyilatkozta, hogy azt akarják megmutatni a választóknak, van merszük egy szenvedélyes, bizonyos mértékben önsanyargató akcióra, hogy mindenki lássa: azokkal vannak, akiknek elegük van Orbán világából. A demonstrációval nem a kormányt akarja meggyőzni az igazáról, hanem a választók figyelmét igyekszik felhívni arra, hogy nagy baj van, emeljék fel a hangjukat. Egy kérdésre válaszolva Gyurcsány elmondta, a demonstrációt bejelentették, az ahhoz szükséges engedélyeket megkapták.

Gyurcsány Ferenc a TV2 Frizbi című műsorában vasárnap este levetített interjúban azt nyilatkozta, hogy a választási részvétel előzetes regisztrációhoz kötése ellen tiltakoznak. Indoklásul hozzátette: elfogadhatatlan, hogy aki csak két nappal a szavazás előtt dönti el, hogy el akar menni voksolni, az ne vehessen részt a választáson.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség sárvári ülésén döntött arról, hogy az állam nem fog hivatalból választási névjegyzéket vezetni, hanem az állampolgárok jelezhetik választási részvételi szándékukat. A regisztrációs időszak a tervek szerint 2013 szeptemberében kezdődik és tizenöt nappal a választások előtt zárul majd. Gyurcsány szerint a választási feliratkozás százezreket vagy milliókat zár ki a választási részvétel lehetőségéből, és az is elképzelhető, hogy a kormány a regisztrációs időszak lejárta után fog meghozni fájdalmas vagy felháborodást keltő intézkedéseket.

A Magyar Nemzet szocialista forrásokra hivatkozva már a múlt héten megírta , hogy Gyurcsány Ferenc hajlandó éhségsztrájkot kezdeni a választási feliratkozás bevezetésére vonatkozó kormánypárti tervekkel szembeni tiltakozásul, ám Varju László, a DK pártigazgatója akkor azt közölte: nem hallott ilyen tervről.

Selmeczi Gabriella, Fidesz szóvivője az éhségsztrájkról hétfőn azt mondta: nem hangzik túl izgalmasan, hogy négy középkorú férfi összeköltözik egy sátorba, a belváros közepén. "Talán nem kellene ekkora ügyet csinálni egy egyhetes tisztítókúrából" - írta az MTI-hez hétfő délelőtt eljuttatott közleményében a Fidesz szóvivője.