A 8 olimpiai arany sem menti meg a sportállamtitkárt

2012.09.12. 07:35 Módosítva: 2012.09.12. 07:37
Hiába a magyar sportolók sikeres olimpiai szereplése, akár napokon belül meneszthetik a kormány sportért felelős államtitkárát, Czene Attilát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában már javában zajlik az utódkeresés, a befutó Simicskó István, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára lehet. A váltás miatt a HM-ben is új államtitkárra lesz szükség.

Az Index információi szerint a napokban újabb személyi változások várhatóak kormányzati szerepekben: a Balog Zoltán által vezetett csúcstárcánál lecserélik a sportpolitikáért felelős államtitkárt, de menesztése további cseréket is indukálhat.

Czene Attila 2010-ben kapott bizalmat Orbán Viktor miniszterelnöktől a sportpolitikai területen. Kiválasztásában akkor szerepet játszott, hogy ismert sportolót, emblematikus figurát kerestek a sportos feladatkörre. Czene, aki számos egyéb sikere mellett az atlantai olimpián 200 méteres vegyes úszásban szerzett aranyéremmel is büszkélkedhetett, megfelelő jelöltnek tűnt.

Államigazgatási karrierjét egyértelműen annak köszönhette, hogy közeli kapcsolatban állt Schmitt Pállal, aki a kormányváltás után – akkor még házelnöki pozícióban – átvette a sportpolitika valódi irányítását. Czene nem rejtette véka alá, hogy Schmitt Pál embereként került a minisztériumban: egy interjúban bevallotta, hogy 2010-ben személyesen Schmitt kereste meg, és telefonon kínálta fel neki az államtitkárságot.

Az olajozott Czene-Schmitt együttműködésnek köszönhetően az elmúlt két évben gyakorlatilag kiszervezték a sportpolitikát és az azzal összefüggő finanszírozási területeket a minisztériumból. Forrásaink szerint Czene államtitkári rangja ellenére lényegében minden fontos ügyben önállótlanul „Pali bácsi” véleményétől tette függővé döntéseit, miniszteri értekezletekre pedig szinte egyáltalán el sem járt .Schmitt, ahogy azt egy az Indexnek név nélkül nyilatkozó fideszes képviselő is megerősítette, köztársasági elnöki rangban is megőrizte informális befolyását a sport fölött.

Úgy tudjuk, Czene teljesítményével a tavaszi kormány-átalakítás során csúcsminiszterré kinevezett Balog Zoltán már hosszabb ideje elégedetlen volt, ám a sportterület hivatalos vezetésén a londoni olimpiai előtt nem akartak változtatni. A sikeres szereplés után azonban gyorsan elkezdődött az utódkeresés. Tárgyalások három jelölttel, Szekeres Pál többszörös aranyérmes paralimpikonnal, Szabó László, volt MTVA kommunikációs igazgatóval és Simicskó István HM-es parlamenti államtitkárral folytak. A "beszélgetések" tényét a jelöltek közül többen megerősítették, de nyilatkozni egyikük sem akart.

Mára lényegében eldőlt, hogy a küzdősportokban jeleskedő, és Honvéd vezetésében is szerepet vállaló Simicskót választják. A döntésben az is szerepet játszott, hogy egy ideig napirenden volt a sport átvétele a honvédelmi tárcához a sok területet magába olvasztó Emberi Erőforrások Minisztériumától, de a tervet a sportügyeket kevéssé támogató Hende Csaba miniszter megtorpedózta.

Forrásaink szerint már annyira előrehaladott a személycserék ügye, hogy Simicskó várhatóan megüresedő helyére Hende Csaba is megindította a castingot. Az államtitkári posztra állítólag nagy esélye van Kocsis Máténak, a VIII. kerületi polgármesternek, aki eddig az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként tevékenykedett.

Nincs egy hely a nyolcmilliós tanácsadónak

Helyhiány miatt kitették a miniszterelnöki hivatalból a sportügyek másik jól fizetett hivatalnokát is. Lázár János érkezése után el kellett költöznie a Kossuth térről Balogh Gábor miniszterelnöki sporttanácsadónak. Az egykori öttusázó tavaly nagy feladatokat kapott, de az idő múlásával nem sok látványos eredményt tudott felmutatni. Tapasztalatlansága miatt 2010-ben nem jöhetett szóba Balogh államigazgatásba való bevonása, ezért a kormányváltás után hivatalosan Orbán Viktor tanácsadója lett, amiért több mint nyolcmillió forintot vehet fel évente. Baloghnak a Miniszterelnökség egy másik épületében találtak irodát.