Szabadúszóként alakíthatja a magyar politikát?

2012.09.13. 07:29
Orbán tanácsadójának, Habony Árpádnak nincs szerződéses jogviszonya a Miniszterelnökséggel, így mindenféle jogi kötöttség nélkül vehet részt az ország legfontosabb ügyeinek alakításában.

"Habony Árpád nem áll semmilyen szerződéses kapcsolatban a Miniszterelnökséggel" – válaszolta az Indexnek Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A Miniszterelnökséget azt követően kerestük meg, hogy Orbán Viktor kormányfő hivatala az elmúlt hetekben több listát is közzétett az ott dolgozók fizetéséről. Először a hivatal vezetőinek fizetését hozták nyilvánosságra augusztus 24-én. A listán akkor 53 név szerepelt, közöttük heten voltak olyanok, akik 900 ezer forint feletti havi díjazásban részesülnek.

Néhány nappal később publikálták a Miniszterelnökség összes dolgozójának illetményét is. Ebből vált ismertté, hogy a kormányfő személyi titkára, Nagy János egymillió forintot keres. Kedden a Miniszterelnökség szerződéslistáját közölték, amelyből kiderült, hogy Orbán hivatalának milyen cégek és magánszemélyek adnak tanácsokat.

Lázár János a Miniszterelnökséget vezető államtitkár augusztus végén azt mondta: más állami intézményeknek is nyilvánosságra kellene hozniuk a dolgozóik bérét. Lázár hozzátette: az általa vezetett szervezet dolgozóinak egyéb juttatásait (például a telefon- és gépjárműhasználat költségeit) is nyilvánosságra hozzák a következő hetekben, "mert semmiféle szégyellnivalónk nincs".

A nyilvánosságra hozott listákon azonban annak ellenére nem szerepel Habony Árpád neve, hogy Habony évek óta Orbán Viktor egyik legközelebbi és legbefolyásosabb „embere”, akit eddig mindenki a miniszterelnök „főtanácsadójaként” tartott számon. Ezért voltunk kíváncsiak arra, hogy Habony miért nem szerepel a kiadott fizetési listákon. Azt is megkérdeztük a Miniszterelnökségtől, hogy a kormányzat milyen formában foglalkoztatja a tanácsadót, erre azonban, nem tért ki az egymondatos válasz, mint ahogy arra sem, hogy munkájáért mekkora díjazásban részesül.

Habony közel egy évtizede dolgozik Orbán környezetében, és stratégiai kérdésekben ad tanácsokat a fideszes vezetőnek, sőt sok esetben Orbán személyes képviselőjeként lép fel, bizonyos gazdasági és politika körök számára pedig rajta keresztül visz az út a miniszterelnökhöz. Ezért furcsa, hogy szerződéses szabályozás nélkül vehet részt akár államtitkokat is tartalmazó ügyek alakításában.

Habony a jelek szerint szabadúszóként képviselte Magyarországot akkor is, amikor az év elején Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető társaságában az egyik leggazdagabb Öböl-ország, Abu-Dzabi politikai és gazdasági vezetőivel tárgyalt. Jelen volt többek között tavaly szeptemberben a Fidesz zárt ajtók mögött tartott hajdúszoboszlói frakcióülésén is, ahol titoktortás mellett tárgyaltak a kormánypárti politikusok a végtörlesztésről szóló javaslatokról.

A jogviszonyáról Habony Árpádot is szerettük volna megkérdezni, a tanácsadót szerda délután munkatársain keresztül próbáltuk elérni, egyelőre sikertelenül.

A koronával kezdődött

Habony a 2002-es választások után került szorosabb a Fidesz vezetésével, később annak ellenére is megmaradt Orbán szűk környezetében, hogy aktívan részt vett a Fidesz számára kudarccal végződő 2006-os választási kampányban. Mielőtt Orbán tanácsadója lett volna Habony néprajzi tárgyak restaurálásával foglalkozott, valamint részt vett az első Orbán-kormány egyik szimbolikus eseményének megszervezésében, a Szent Koronának a Magyar Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe való átszállításában is.