Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

A Századvég kimutatta: a magyarok az azeri kormányt hibáztatják

2012.09.14. 13:58 Módosítva: 2012.09.14. 14:50

A magyarok többsége ismeri és az ország szempontjából fontosnak tartja az azeri kiadatási ügyet, a kialakult helyzetért pedig Azerbajdzsán kormányát teszi felelőssé – ismertette közvélemény-kutatásának eredményét a Századvég pénteken.

A közvélemény-kutató szeptember 7. és 12. között felvett, reprezentatív felmérése szerint a kiadatási ügy ismertsége rendkívül magas: a felnőtt lakosság 94 százaléka hallott már róla. A válaszadók Magyarország szempontjából nagy jelentőségűnek ítélték a Safarov-ügyet: a lakosság 74 százaléka vélekedik úgy, hogy az eset fontos az ország szempontjából, ezen belül 39 százalék nagyon fontosnak tartja azt.

Az ezer magyar felnőtt megkérdezésén alapuló, telefonos kutatás eredménye szerint a kialakult helyzetért a lakosság 59 százaléka Azerbajdzsán kormányát teszi felelőssé, míg 32 százaléka a magyar kormányt okolja. A válaszadók mindössze 9 százaléka nem tudott vagy nem akart nyilatkozni ebben a témában - áll az összefoglalóban.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Kovács László megnézte az iratokat

A külügyi és az igazságügyi tárca is mindvégig ellenezte Ramil Safarov átadását Azerbajdzsánnak – közölte az MSZP-s Kovács László azután, hogy a Külügyminisztériumban betekintett az azeri baltás gyilkos átadásával kapcsolatos iratokba.

A volt külügyminiszter elmondta: az azeriek már az ítélethozatal előtt kezdeményezték az eljárás átadását, az örmények a kezdettől tiltakoztak ellene.

A szocialista politikus számot adott egy 2011 októberében kelt dokumentumról, amelyben Répássy Róbert igazságügyi államtitkár megállapítja, hogy tárcája továbbra sem kívánja átadni Ramil Safarovot, valamint tájékoztatja a Külügyminisztériumot az azeri igazságügy-miniszterrel áprilisban folytatott megbeszéléséről, így arról, hogy Azerbajdzsán tudomásul veszi a magyar fél döntését és „évekig nem kívánja felvetni az ügyet”.

Kovács László megnézte a Schmitt Pál akkori államfő és Orbán Viktor miniszterelnök bakui látogatásakor készült iratokat is. A Külügyminisztérium által készített tárgyalási dossziéban mindkét ízben az a javaslat szerepelt, hogy azeri kérdés esetén Magyarország nyilvánítsa ki: nem támogatja Ramil Safarov átadását. A tárcánál azonban nincs írásos nyoma, hogy a kérdés előkerült volna a tárgyalásokon.