Elnöki kegyelemmel szabadult a baltás gyilkos

2012.08.31. 13:34

Azerbajdzsánba érkezett és elnöki kegyelemmel kiszabadult pénteken Ramil Sahib Safarov, aki Magyarországon töltötte börtönbüntetését egy örmény katonatársa meggyilkolásáért . Ilham Aliyev elnök kegyelmi rendeletének kiadása után a 35 éves férfit azeri hírportálok beszámolója szerint azonnal szabadlábra helyezték.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleménye szerint az elítélt az ítélkező és a végrehajtó államtól is kérheti, hogy az elítélt személyek átszállításáról szóló strasbourgi európai egyezmény alapján szállítsák át.

Ramil Safarov Sahib
Ramil Safarov Sahib
Fotó: Nagy Attila / Index

A KIM szerint az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt férfi legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az azeri igazságügyi minisztérium arról is tájékoztatta a KIM-et, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján. Az államfő kegyelmi rendelete ugyanakkor cáfolja a bakui kormány tájékoztatását.

Safarov a NATO békepartnerségi programja keretében Magyarországon tanult. A vád szerint 2004-ben egy éjjel baltával agyonverte alvó örmény katonatársát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. 2007 februárjában jogerően életfogytiglani börtönre ítélték, előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és emberölés előkészülete miatt.

Az ítélet szerint Ramil Safarov Sahib azért lépett be a hadseregbe, hogy minél több örményt öljön meg. A vádlott, amikor az örményeket mosolyogni látta, úgy érezte, úgy viselkednek, mint a győztes hadsereg tisztjei a leigázottakkal szemben. Az azeri férfi bosszúvágya folyamatosan nőtt az örményekkel szemben.

Az azeri vádlott vett egy baltát és egy fenőkövet, majd ezeket a szálláshelyén elrejtette. Másnap hajnalban benyitott a sértett szobájába, felkapcsolta a villanyt, többször rávágott a nyakára, fejére, mellkasára és végtagjaira, a sértettet gyalázó szavakat kiáltott és az áldozat fejét majdnem elválasztotta testétől.

Safarov az utolsó szó jogán azt hangoztatta, hogy megbánta tettét. "Nem azért vettem baltát és mentem az áldozat szobájába, hogy öljek. Nem akartam bántani, nem készültem a gyilkosságra, ma sem tudom hogy történt, megbántam" – hangoztatta Ramil Safarov.

Az azeri katonatiszt angolul tanulni jött Budapestre. Ügyvédje azzal érvelt, hogy Safarov elmebeteg, aki a Hegyi Karabah autonóm területért folytatott azeri-örmény háború okozta poszttraumatikus stresszbetegségben szenved. Védője már akor kijelentette, hogy Safarovot a hazájában hősnek tekintik, az örmény megölése nem számít bűnnek, ez "egész más szubkultúra, amit nem fogunk megfejteni". A sértett jogi képviselője viszont a tárgyaláson azt emelte ki, hogy a brutális cselekmény elkövetőjét a hőssé válás motiválta.

Orbán Viktor miniszterelnök idén júniusban járt Azerbajdzsánban, ahol a biztonságosabb európai gázellátás érdekében szorosabb együttműködést sürgetett a Kaszpi térséggel. Találkozott Ilham Aliyev köztársasági elnökkel, Artur Rasizade miniszterelnökkel és a kaukázusi ország állami olajipari vállalatának vezérigazgató-helyettesével is, de hogy felmerült-e Safarov ügye, arról a hírügynökségi tudósításokban nem esett szó.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport