Vigyáznak a budapesti azeri követségre

2012.09.26. 13:09

Azerbajdzsán budapesti nagykövete, Vilayat Guliyev szerint képviseletük még mindig kap fenyegető leveleket Ramil Sahib Safarov azeri katonatiszt kiadatásával kapcsolatban. Guliyev a vesti.az című azeri honlapnak nyilatkozott. Elmondta, hogy a magyar belügyminisztérium már a baltás gyilkos átadása előtt néhány nappal 24 órás őrzést szervezett Azerbajdzsán nagykövetségénél, valamint a követi rezidenciánál.

Most tárgyalások folynak ezeknek az intézkedéseknek a meghosszabbításáról, tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy a magyar rendőrség felügyeli azokat a házakat is, ahol a követség munkatársai laknak. "A magyar felet haladéktalanul értesítjük a hozzánk beérkező, fenyegető tartalmú elektronikus levelekről és telefonokról. Ők (a magyar szervek) nagyon gyorsan és szakszerűen reagálnak" – mondta.

Az azeri diplomata közölte azt is, hogy a képviselet munkatársainak felajánlották, ha nem kívánnak ebben a nehéz helyzetben Budapesten dolgozni, visszatérhetnek Bakuba, ezt azonban senki sem kérte.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek.