Illés
16 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Ramil Safarov hamarosan egyenruhát ölt

2012.09.25. 09:07 Módosítva: 2012.09.25. 09:16
Hamarosan visszatér az aktív katonai szolgálatba Ramil Safarov azeri katonatiszt, aki Magyarországon megölte örmény katonatársát. A hírt az azeri hadsereg egyik parancsnoka közölte.

Ramiz Najafov vezérőrnagy, az azeri védelmi minisztérium külügyi kapcsolatokért felelős hivatalának vezetője közölte a SalamNews hírügynökséggel, hogy Ramil Safarov jelenleg szabadságát tölti és pihen, de utána visszatér a katonai szolgálatba. A tábornok nem árulta el, hogy milyen beosztásban lesz.

Najafov örmény fenyegetésekre utalva azt mondta: az azeri hatóságok minden szükséges óvintézkedést megtesznek, nehogy valaki meggyilkolja Safarovot.

Safarovot hazatérésekor hősként ünnepelték Bakuban. Addigi hadnagyi rangja helyett azonnal őrnaggyá léptették elő, lakást adtak neki, és kifizették nyolcévi, elmaradt bérét.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek.

Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Az ügyre az egész világon felfigyeltek. Az Egyesült Államok megdöbbent, Brüsszel aggodalmát fejezte ki, a NATO is elítélte a „feszültségkeltő cselekményeket”.

Néhány nappal később Martonyi János külügyminiszter bejelentette: Svájc segíthet a magyar-örmény kapcsolatokban kialakult feszültség enyhítésében.