Támogatják a külföldön élők levélben szavazását

2012.10.08. 20:35

A miniszterelnök szerint kormánya arra kapott kétharmados felhatalmazást, hogy szerkezeti átalakításokat hajtson végre Magyarország sikerességéért. Ehhez modern nemzetépítésre van szükség - hangsúlyozta hétfőn a Magyar Diaszpóra Tanács II. ülésén Orbán Viktor.

A modern nemzetépítés pillérei az államadósság-csökkentés, a versenyképesség-növelés, a demográfiai hanyatlás megállítása és a világ magyarságának közösségként való újjáépítése - sorolta a miniszterelnök, hangsúlyozva, eközben meg kell őrizni a politikai stabilitást.

A tanács ülésének résztvevői támogatásukról biztosították a külhoni magyarság levélben szavazását.

A Magyar Diaszpóra Tanács hétfői ülésének több résztvevője az MTI-nek azt mondta: javítja a külhoniak kapcsolattartását Magyarországgal a levélben szavazás lehetősége, illetve az állampolgárság könnyített megszerzése mellett az is, hogy a lejárt útlevelek esetén is egyszerűen kaphatnak majd újat a külhoni magyarok.

Lauer Edith, az Amerikai Magyar Koalíció tiszteletbeli elnöke arra hívta fel a figyelmet: az Egyesült Államokban a nagy távolságok miatt eddig nem minden ott élő magyar állampolgárnak volt lehetősége arra, hogy a magyar külképviseleteken adja le szavazatát a magyarországi választásokon.

Lendvai-Lintner Imre, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke közölte: támogatják, és arra biztatják a külhoni cserkészek szüleit, hogy felvegyék a magyar állampolgárságot, és éljenek azzal a lehetőséggel, hogy szavazhatnak a magyarországi választásokon.