Zöld-fekete lesz a házőrség egyenruhája

2012.10.11. 12:37

Egyetlen más fegyveres szerv ruhájával sem lehet majd összekeverni a Országgyűlési Őrségét. Az ő egyenruhájuk alapvetően zöld-fekete színű lesz, bizonyos helyeken bordó díszítéssel, tudtuk meg az Országgyűlés Sajtószolgálatától. A házőrség egyenruhájára vonatkozó kérdéseinkkel még pénteken kerestük meg az Országgyűlés Hivatalát, azután, hogy a parlamenti üvegzseboldalon feltűntek ruhabeszerzésre vonatkozó szerződések. Akkor még csak három szerződésről írtunk, a lista azóta bővült kiegészítők, fekete férfi félcipők és pólók szállítására vonatkozó megállapodásokkal.

A januárban felálló, 349 fős házőrség egyenruhájának tervezését a sajtószolgálat tájékoztatása szerint a honvédség és a rendőrség egyenruha-ellátással, valamint hadtörténettel foglalkozó munkatársai segítették, és egyéb szakértők munkáját is igénybe vették. Hozzátették: törekedtek arra, hogy az alapfelszerelés költsége ne haladja meg a más fegyveres szerveknél hasonló, reprezentatív feladatokat ellátó őrök ruházatára szánt keretösszeget, valamint arra, hogy a házőrség megalakulásáig legyárthatóak legyenek a ruhadarabok.

A nyilvános szerződések listája a közeljövőben még tovább fog bővülni, be fognak szerezni sapkákat, cipőket, bakancsokat, valamint egyéb ruházati cikkeket, például gombokat, rendfokozati jelzéseket, bőrárukat is. Az őrség ruházatára fordított kiadások várhatóan nettó 170 millió forintot tesznek majd ki, közölte a sajtószolgálat.

Többfunkciós egyenruhából (kabát, nadrág, és vékony, vastag aláöltözet) egy garnitúrát fognak kiosztani az őrség hivatásos állományának. Összesen 390-et rendeltek, hogy legyen tartalék is. A többfunkciós egyenruhákról szóló szerződést 68 millió 515 ezer 230 forint értékben kötötték a Pi-Er Kft-vel.

A Méretes Szabó Kft-től társasági egyenruhát rendeltek az őrségnek 25 millió 387 ezer 300 forintért. A díszelgési feladatokat is ellátóknak két öltönyt osztanak ki, a feladataikat döntően polgári ruhában ellátók nem kapnak ilyen egyenruhát, válaszolta kérdésünkre az országgyűlési sajtószolgálat.

Szolgálati, gyakorló ruházatot az M+Z 2000 Kft. szállít 18 millió 811 ezer 875 forint értékben  az őrségnek. Ilyenből mindenki kettőt kap, kivéve a polgári ruhában dolgozók, akik csak egyet. Gyakorlóruhából is rendeltek tíz százaléknyi tartalékot is.

Az őrök tehát feladatuktól függően kapnak vagy sem az egyes ruhákból, de a 170 millió forintos becsült összköltség azt jelenti, hogy a házőrség egy tagjának a felruházására átlagosan 487 ezer forintot költenek.

Hogy a házőrség tagjai növeszthetnek-e pocakot, nem tudni, de az valószínű, hogy magasak lesznek. Egy szeptemberben közzétett belügyminisztériumi rendelettervezet ugyanis a rendvédelemben megszokottnál szigorúbban húzná meg a házőröktől megkövetelt testmagasasság minimumát. Férfiaknál minimum 180, nőknél 170 centi lenne a szint, miközben rendőrnek például már 165 centis ember is jó.