400 millióból épül óvoda Érden

2012.10.12. 12:33

A köznevelési törvény értelmében 2014-től minden három éves korú gyereknek kötelező lesz óvodába járnia. Ugyanakkor közismert, Budapesten kívül a nagyobb városokban már most is problémát jelent a gyerekek elhelyezése: kétszer-háromszor többen járatnák gyerekeiket óvodába, mint amennyi férőhely ténylegesen van.

Érd is hasonló a helyzet. A Pest megyei város 13 óvodájának 1887 férőhelye ellenére két és félszer több a jelentkező, mint amennyi gyereket el tudnának helyezni az intézményekben, így az idei felvételi eljárásnál mintegy 800 gyereket kellett elutasítaniuk.

Tavaly nyáron az egyik érdi óvoda azért került a figyelem középpontjába, mert útjában állt a Budapest és Székesfehérvár közötti vasútfejlesztésnek. Évekig tartott a huzavona az önkormányzat és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. között a Harkály utcai óvoda területének a kisajátítási áráról. Az önkormányzat 111 millió forintot tartott volna elfogadhatónak. Végül a közigazgatási hivatal döntött az árról: 61 millió forintért adták át a telket a vasútfejlesztésnek. A kisajátításból befolyt összegből és az önkormányzat saját forrásból a régi óvodától 300 méterre, a Holló utcában épült fel az új óvoda.

A Pest megyei városban a jövő szeptembertől valamelyest tovább javul a helyzet. Nemrég két óvodabővítési pályázathoz nyert el az önkormányzat, így 130 férőhellyel bővülhet az óvodai ellátás. A Kincses Óvoda Kutyavári Tagóvodájának férőhelybővítésére, felújítására, illetve a Szivárvány Óvoda Meseház Tagóvodájának férőhelybővítésére, újjáépítésére is a maximális, 200-200 milliós támogatást kapta meg a város, amihez az önkormányzatnak öt-öt százalék önerőt kell hozzátennie. Az építkezés három-öt hónapig tart, de a tervek szerint a jövő szeptemberi óvodakezdésre a 130 új férőhely mindenképp elkészül. A Gyula utcai óvodát is teljesen átépítik, egy hétcsoportos új épületet alakítanak ki, 72 új férőhellyel. Az ide járó gyerekek az építkezés ideje alatt az ugyancsak nemrég átadott Harkály óvodába járnak majd.

Az óvodai felvételi eljárást szabályozó törvény ugyan kimondja, hogy elsősorban abba az óvodába kell felvenni a gyereket, amelynek körzetében lakik, illetőleg ahol szülője dolgozik, ez azonban a gyakorlatban sok esetben nem teljesül. Sok gyereket azért nem vesznek fel, mivel nincs elég férőhely. Ahhoz, hogy minden óvodás korú gyereket el lehessen helyezni, a becslések szerint 30 ezer új férőhelyre lenne szükség. „Elsősorban Budapesten, a nagyvárosok és azok környékén problémás a gyerekek óvodai elhelyezése, de vannak olyan települések, ahol férőhely bőven akad, így már a két és féléves gyereket is fel tudják venni” – nyilatkozta korábban az Indexnek Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke.