Közösen lépnek fel a közoktatási szakszervezetek

2012.10.12. 19:42 Módosítva: 2012.10.12. 19:44

Egyetértettek a közös fellépés szükségességében a közoktatási szakszervezetek péntek délutáni fővárosi megbeszélésükön. Mendrey László a többórás megbeszélés után közölte: az együttes fellépés részleteiről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral tartandó szerdai találkozójuk, illetve az Országos Közoktatási Érdekegyeztető Tanács jövő pénteki ülése után döntenek.

A mostani tanácskozáson részt vevő öt ágazati szakszervezet között teljes volt egyetértés abban, hogy elfogadhatatlan a béremelés elhalasztása, és hogy veszélyben vannak munkahelyek.

Még pénteken tárgyalóasztalhoz ülnek a másik szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével, illetve a többi közoktatási ágazati tömörüléssel. A szakszervezeti vezető arra a kérdésre, hogy milyen esélyét látja a sztrájknak, azt mondta: a pedagógusok nagyon elkeseredettek, és elszántak; úgy érzik, többszörösen becsapták őket, csalódottak a köznevelési törvény tartalma és megvalósítása miatt egyaránt.

Matolcsy György október 5-én jelentette be: a kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, ezzel 73 milliárd forintot takarít meg. Ha 2013-ban a tervezett egy százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.

Az oktatási államtitkárság keddi tájékoztatása szerint tárgyalást kezdeményezett a pedagógus-szakszervezetek vezetőivel a köznevelési rendszer átalakításával kapcsolatos aktuális kérdésekről. A közleményben azt írták: az október 17-ére szóló meghívást a Pedagógusok Szakszervezetének, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetnek, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének, a Keresztény Pedagógusok Szakszervezetének, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, telefonértesítést követően, kedden postázták.

Orbán Viktor kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a pedagógusok bérének tervezett elhalasztásáról azt mondta: küzd azért, és lát is esélyt rá, hogy 2013 első félévében úgy alakuljanak a számok, mégis bevezethető legyen jövő szeptemberben a tanárok életpályamodellje.