Nem elég egyszer mondani, hogy szeretlek

2012.10.13. 16:54 Módosítva: 2012.10.13. 17:52
Orbán Viktor berúgta a 2014-es választási kampány motorját a ceglédi művelődési házban, mire az nemhogy röfögni-pöfögni, de egyenesen szárnyalni kezdett. Modellértékű miniszterelnöki beszéd az okker bársonyfüggöny előtt, amiből kiderült, mi van a magyarok génjeiben, mi a legjobb üzlet a világon és kinek kell féltenie a családját Pintér Sándortól.

“Amikor ideérkeztem, kérdeztem a polgármestert, miféle emberek laknak itt. Mire kell számítani, sokat beszélnek vagy hallgatagok? Erre elmesélt egy történetet. Az aranylakodalmon az asszony kérdezi az embert, hogy miért nem mondja soha azt, hogy szeretlek. Mire a válasz: már mondtam egyszer, ha változás lesz, szólok” - köszöntötte viccelődve Orbán Viktor a ceglédi művelődési ház színháztermében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozat kongresszusának közönségét.

Hazai pályán, hátrányból

Ha pedig már Orbán is egy művelődési házban tréfálkozik, az leginkább egy dolgot jelenthet - másfél évvel a választás előtt dübörögni-zakatolni kezd a kampányrakéta, és mostantól nem lesz olyan miniszterelnöki megszólalás, ami ne lenne kortesbeszéd is egyben. Ide például magával vitte Budai Gyulát és Lázár Jánost is. Akinek pedig nem volt elég egyértelmű az üzenet, Orbán Viktor Facebook-oldalán még töményebben kaphatta meg ugyanezt - a kormányfő legújabb videóján Etyeken énekli Nemcsák Károllyal a sorok közé bújtatva, hogy Bajnai Gordon kutyafejű tatár.

Orbán tehát egyfelől hazai pályán akart dobni egyet a nagy október 23-ai párbaj előtt, bíztatva a jövő gazdáit, hogy számíthatnak rá. Másfelől viszont mégiscsak van sportértéke annak, hogy ebben a körben beszélt: a mezőgazdaság éppen az a terület, ahol a leginkább csavarták ki a hivatalos kormánypropaganda kezéből az úgynevezett közbeszéd úgynevezett tematizálását, ráadásul éppen a belülről bomlasztó ellenállók. Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár mostanában már olyan kijelentésekre ragadtatja magát, hogy a kormány csődbe viszi a vidéket.

A nap mondata

Ehhez kapcsolódott a kongresszus leginkább figyelemreméltó politikai teljesítménye, meglepő módon nem Orbántól, hanem az előtte felszólaló Győrffy Balázs fideszes képviselőtől, a Magyar Agrárkamara ideiglenes elnökétől. A “van mit finomítani a földpályázatokon” kijelentés még csak a kezdet volt, aztán a képviselő egészen váratlanul rajt-cél győzelemmel megnyerte a rögtönzött "hogyan mondjuk azt lényegében ugyanazt, mint Ángyán József úgy, hogy közben Orbán Viktor mosolyogjon ránk"-versenyt a következőkkel: “Le kellene ülni beszélgetni a nagybirtokosokkal, arról, hogy bár érvényes szerződéseik vannak, de azért a létüket nem veszélyeztetve, hogyan segíthetnének mégis abban, hogy a fiataloknak szánt földalap bővíthető legyen.” José Bové elégedetten harapott volna rokfortos Big Macjébe.

A képviselő meg is kapta a dicséretet Orbántól, sőt, szerinte még radikálisabbnak kell lennie. (A fiatalok felszólítása arra, hogy legyenek még keményebbek, lassan visszatérő elem lesz Orbán beszédeiben: megkapta ezt korábban a Hallgatói Hálózat és a Tranzit fesztivál gárdája is.)

Jönnek a mantrák

"A politika világában nem elég egyszer mondani, hogy szeretlek" - gondolta tovább az aranylakodalmas viccet Orbán. Állandóan biztosítani kell a támogatókat, hogy kiállnak mellettük.

Az embereknek pedig szerinte meg kell becsülniük a változást, és megkérte őket, védjék meg a kétharmadot, amivel ez a változás lehetséges. Majd felsorolta a kormányzás eddigi legnagyobb eredményeit, amit ugyan megtett már többször parlamenti beszédeiben, de mostantól jó eséllyel annyit fogja mantrázni ezeket, hogy érdemes számokkal ellátni a paneleket.

1. "a 2010-ben még ott tartott Magyarország, mint Görögország, de megmentette magát az összeomlástól"
2. "a mindeközben közben nem voltak megszorítások" (illetve ennek alfaja, a "nem csökkent a nyugdíjak reálértéke")
3. "a megadóztattuk a bankokat és a multikat"
4. "a megmentettük a devizahiteleseket"
5. "a megmentettük a középosztályt a lesüllyedéstől"

Az ígéret, a mese és a sokk

Egy tetszőleges beszéd mostantól nagyjából leírható lesz azzal, hogy mit emelt ki ebből az öt kötelező körből, illetve milyen ígéretet tett ehhez hozzá. A beszédekhez általában jár egy meghökkentő állítás, és egy sokat idézhető meseszerű elem. Lássuk, mi jutott az ifjú gazdáknak.

A génjeinkben van

Orbán szerint Magyarország "génjeiben mezőgazdasági ország", "ősi ösztöneinkben, genetikai adottságainkban, hagyományainkban hordozzuk a mezőgazdaságot". A vidéki Magyarország az ország erős, egészséges része, melynek nemzetmegtartó ereje van.

Ez viszont azért szerencsés Orbán szerint, mert a föld népességének növekedésével a mezőgazdaság ma a legjobb üzlet és ha kinyitunk egy amerikai magazint, a legjobb befektetési tippek listáján első lesz a mezőgazdaság.

Orbán szerint három nagy dolog viszont hátra van a kormányzásból. Az átlagjövedelem alattiak felemelése, a közszolgáltatások helyzetének rendbetétele, vagyis a kifizethetetlen rezsiköltségek csökkentése, és a mezőgazdaság jövőjének biztosítása.

Nem kerülte ki a földbérletek kérdését sem, de önkritikáról azért nem volt szó: szerinte “ahol hús van, ott légy is van”, és természetes, hogy ilyen nagy ügyeletek körül vannak “zavarórepülések”, de arra bíztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, na hagyja zavartatni magát, adjon több és több földet a gazdáknak.

Be lesz fejezve

Orbán megígérte, hogy a hamarosan megszülető földtörvény véget vet majd a külföldiek földszerzései lehetőségeinek. “Ez be lesz fejezve” - mondta határozottan Orbán, aki szerint a nyugatiak példáját követjük ezzel. Bár elvileg lehetne földet venni külföldieknek például Ausztriában és Franciaországban, a helyi szabályok mégis úgy vannak megalkotva, hogy ez a gyakorlatban szinte lehetetlen.

A zsebszerződésekkel kilopott földeket visszaveszik, és mindenkinek javasolja, hogy ne akarjon majd így földet szerezni. Ez ugyanis bűncselekmény, ami már a belügyminisztérium hatásköre, és ha van ember, akivel nem érdemes bajuszt akasztani az országban, az Pintér Sándor. “Azt javaslom, hogy aki eddig zsebszerződéseken törte a fejét, a családja biztonsága érdekében hagyjon fel ezzel” - mondta Orbán, bedobva a kötelező meghökkentő fordulatot.

Foglalják el a vidéket

A földtörvény Orbán szerint megvédi majd a gazdákat a spekulánsoktól is, és cél az is, hogy korlátozzák a nagybirtokokat a kis- és középbirtokkal szemben.

Generációváltás kell a mezőgazdaságban - szólt újra célzottan a fiatalokhoz Orbán. A magyar gazdák átlagéletkora ugyanis 56 év. Ennek ellenére, vagy éppen ezért felszólította a fiatalokat, hogy "foglalják el" a vidéket, mert akinek van földje,  jövője is van.