Már nincs extra védelem Orbán háza táján

2012.11.12. 16:54

Már nem figyel a szokásosnál jobban a Terrorelhárítási Központ (TEK) Orbán Viktor miniszterelnök XII. kerületi, Cinege utcai otthonának környékére. Péntek éjfélkor lejárt az az úgynevezett személy-és létesítménybiztosítási intézkedés, amelyet még augusztusban rendelt el, majd októberben egyszer meghosszabbított Hajdu János, a TEK vezetője. Újabb hosszabbítást ezúttal nem rendelt el a dandártábornok.

"A Terrorelhárítási Központ munkatársai folyamatosan értékelik Miniszterelnök úr és környezete biztonságát befolyásoló tényezőket, melyek alapján Főigazgató úr pillanatnyilag nem látja indokoltnak a személy- és létesíténybiztosítási intézkedés meghosszabbítását" - válaszolta hétfőn érdeklődésünkre a TEK sajtóosztálya.

Orbán Viktor a családjával évek óta a Cinege úton lakik. A környéken hol érvényben van ilyen TEK-intézkedés, hol nem. Augusztusban az volt a TEK lépésének az előzménye, hogy a a Szolidaritás Mozgalom Ifjúsági Tagozata tüntetést jelentett be Orbán otthonának közelébe, a Csipke utcába. A tüntetést augusztus 22-én megtartották, de a TEK vezetője ezután is indokoltnak tartotta fenntartani a biztonsági intézkedést. Az október 10-én elrendelt egy hónapos hosszabbítás lefedte az október 23-i ünnep időszakát.

Amikor érvényben van ilyen biztosítási intézkedés, lezárni a könyéket olyankor sem szokták. A TEK hivatalos dokumentumai ugyan használják a lezárás kifejezést, de ez nem jelenti azt, hogy kordonokat tennének ki. Amikor augusztusban érdeklődtünk róla, mit jelent a hétköznapokban ez a TEK-intézkedés, a miniszterelnök sajtófőnöke azt válaszolta: “Nem lesz kordon, sem szalag, sem látható egységek, esetenként azonban egyenruhás rendőrök fogják segíteni a közlekedést az esetleges fennakadásokat megszüntetve, az utcában lakók érdekeit, hazajutását támogatva”.

A területlezárás kihat a gyülekezési jogra, az esetleges tüntetésekre. "Az elrendelt területlezárás pontosan meghatározza a lezárt terület határait, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll" - ez szokott szerepelni a biztosítást elrendelő TEK-es hivatalos dokumentumokban.