Matolcsy: Az adósság a pogácsa sorsára jut

2012.11.16. 10:25
“Felhívtam miniszter úr figyelmét, hogy igyekezzen most is valami olyat mondani, amivel beírja a nevét a gazdaságtörténetbe” - vezette be Lázár János mosolyogva a nemzetgazdasági minisztert a hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. Matolcsy Györgynek ez sikerült is.

“Papírunk van róla, hogy rendbe hoztuk az ország pénzügyeit” - mondta a fórumon Matolcsy, utalva
arra, hogy az Európai Bizottság szerint jövőre sikerül 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt. Igaz, ugyanez a jelentés írt arról is, 2014-ben ez már nem fog menni, Matolcsy ezt azonban lesöpörte az asztalról. “Kötözködő brüsszeli bürokraták a meleg irodájukban erre jutottak. Ez egy humbug” - mondta. “Ti, magyarok a leleményes, magyaros gazdaságpolitikátokkal mindig kicsúsztok a kezeink közül” - utánozta a bosszankodó brüsszeli bürokraták hangját.

Különleges forrás

Nem csak ezért nézett azonban mélyen a világ szemébe. Miután 2010-ben szinte csődben voltunk, a 2011-es költségvetési többlet láttán szerinte “New Yorkban, Párizsban, Londonban és Milánóban ültek és nem hittek a szemüknek". Ez volt a “költségvetési trendforduló”, közismertebb nevén a nyugdíjállamosítás, de Matolcsy erre is új kifejezést alkotott - szerinte akkor “különleges forrást találtunk”.

620 milliárd

A fórum előtt Matolcsy és Lázár közösen jelentették be, hogy összesen 620 milliárd forint értékű önkormányzati adósságot vállal át az állam 1956 településtől.

Ha nem következett volna ez a trendforduló, most nem lehetne itt, mondta Matolcsy és nem tárgyalhatna az önkormányzatok, köztük Hódmezővásárhely adósságának átvállalásáról. “Nem fogadhattak volna pogácsával, vízzel, süteményekkel és sok-sok számmal. Azokat nem ettük meg. De az adósságszámok végül is a pogácsa sorsára fognak jutni” - érzékeltette a helyzetet. Mindenkinek nehezséget és kínt okozó gazdaságpolitika után Magyarország végre felemelheti a fejét és a papírját (ennél a pontnál felemelt egy papírt), mert "igen, mi konszolidáltuk a magyar állam pénzügyeit".

A lopás és rablás trükkjei

Elővezette Orbán Viktorral közös kedvenc gondolatmenetét arról, hogy a mai világban már a munkaalapú társadalom, a család, a közösség és a gyerekek kerülnek előtérbe. Nem úgy, mint korábban, amikor a pénzügyi innovációkról szólt a világ - ezek szerinte valójában a lopás és a rablás trükkjei. “Megvolt a mondat, ami a címlapon lesz” - szólt közbe elégedett mosollyal Lázár.

Feltűnt viszont, hogy lényegesen kevesebbet használja a siker kifejezést, mint korábban. Sőt, minden helyre, ahová korábban ezt illesztette volna, most a “tízmillió ember közös áldozata” formula került. Szerinte 2012 a mélypont, jelenleg “technikai recesszió” van illetve “stagnálás, sőt, azon is túl lévő visszaesés”.

Itt vagy ott, így vagy úgy

2013-ban viszont már jön a fordulat, szerinte ez az év közepétől várható. Más szavakkal ez azt is jelenti, hogy legalább a következő három negyedévben nem vár bővülő GDP-adatot, de erre külön nem tér ki. A legfrissebb adatok szerint éves szinten 1,5 százalékkal csökkent a GDP.

Annál szívesebben beszélt arról, hogy a fordulat az uniós forrásokhoz kötődik majd. A miniszter szerint a kormány a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség segítségével megmozdítja a “dermedt milliárdokat”, méghozzá “itt vagy ott, így vagy úgy”. Erre azért is van szükség, mert megszorító politikával a mai európai gazdasági környezetben semmire sem lehet jutni, amit Matolcsy szerint Portugáliától Görögországig számos példa bizonyít.

“Nem marad felfordítatlan kő az országban, és ha összeérnek az újítások, akkor szabadulnak majd fel az energiák az országban” - vázolta fel a jövőképet, ami a megszületőben lévő Nemzeti Gazdasági Tervben ölt majd testet.

Mivel az esemény lakossági fórum volt, kérdezni is lehetett a minisztertől. “Talpon maradt az ország, ebből következik egy növekedési pálya. Fokozható ez a küzdelem, illetve lehet még meredekebb ez a pálya?” - kérdezte egy néző, mire Matolcsy előadhatta, hogy mi kell a növekedési fordulathoz.

Játékos kistigris

Szerinte kell ehhez belső motiváció, de ezzel minden rendben, mert individualisták vagyunk, és hajlandóak vagyunk többet dolgozni, hogy előre jussunk. Ezen kívül már csak pénz és piac kell, de előbbi meglesz az uniós forrásokból, utóbbit pedig Matolcsy szerint gyakorlatilag bármely irányba terjeszkedve meg tudjuk szerezni a nyugati piacoktól a keleti nyitásig. Sőt, ennél is jobb a turizmus, mert akkor nem nekünk kell betörni más piacra, hanem “ők jönnek ide”. “Ha nem engedik be a libamájat, majd idejönnek és megeszik itt” - szemléltette.

“Kistigrisek leszünk újra, aranyosak, játékosak, de látszik a fogunk” - hozta elő kedvenc állatos példáját.  Ehhez ez is kell, hogy újra szövetséget kössünk a most még sértődött és morcos magyarországi bankokkal, akik újra hiteleznének. Amellett kitart, hogy 2025-re megkétszereződhet a magyar gazdaság teljesítménye.

Gyermekeink feneke

A választási lázban égő nézők politikáról is kérdezték. Többek között arról, mit gondol arról Matolcsy, hogy Bajnai Gordon szerint a Fidesz-szavazók ázsiai törzset alkotnak. “Az ázsiai származásra büszkének kell lennünk. Gyermekeink fenekén az első hat hétben százból harminc esetben kis piros pont van. Pont, mint a japán gyermekeknek. Ezt nekem japán tudósok mondták” - fejtette ki, és erre már azért az eddig (és egyébként a kormányüléseken is) mellette ülő Lázár Jánosnak is némi meglepetés ült ki az arcára. “Ez sokunknak új információ volt” - vágott közbe a miniszterelnökséget vezető államtitkár, mire a nemzetgazdasági miniszter arra bíztatta, ha nem talál piros pontot gyermeke fenekén, rajzoljon oda egyet. “Ezzel csak azt akartam mondani, hogy sokszor mások többet tudnak rólunk, mint mi magunk” - magyarázta. Kínai tárgyalópartnerei például rendszeresen azt mondják neki, hogy mély, mély rokonság köti össze őket.

Megkérdezték arról is, hogyan áll a kormány a gigászi harcában. “Londoni ismerőseim is ezt kérdezik, hogyan éltük túl a gyilkos támadást, ami tavaly érte a kormányt. Mondtam nekik, kell hozzá egy miniszterelnök, egy frakció, egy kormány, egy nemzet, egy nép egy békemenet és még néhány egyéb dolog. Azt mondták, ők ezt nem értik. Megebédeltünk, hazajöttem” - számolt be londoni kalandjairól.

Mi leszünk a macska

Gigászi harcról egyébként sincs szó már sokáig. Ha a világ átveszi majd a módszereinket, ez macska-egér harc lesz, ahol mi leszünk a macska - fejezte be előadását kitörő taps mellett.

Az Index információi szerint Matolcsy György a legesélyesebb, hogy Simor András után a Magyar Nemzeti Bank elnöke legyen. A fórum előtt megkérdeztük a minisztert, de azt mondta, nem kérték fel, így még nem foglalkozott a témával.

Jönnek a földbizottságok

A fórumon Lázár János beszélt a készülő földtörvényről is, melynek része lesz a földbizottságok bevezetése. Ezek joga lesz helyi szinten eldönteni, hogy ki juthat földhöz, és Lázár szerint ezek biztosítják majd, hogy helyben lakó, valóban földből élő gazdák nyerjék a pályázatokat.

(címlapkép: reszegbroker.tumblr.com)