Navracsics: Írországban ülhetne Tobin

2012.11.26. 19:54

Ha Írország visszavonja a 2008-as uniós kiadatási kerethatározat elfogadásakor tett nyilatkozatát, Írországban is letöltheti a büntetését Francis Ciarán Tobin, akit távollétében Magyarországon jogerősen börtönbüntetésre ítéltek – írta Viviane Reding uniós alapjogi biztosnak küldött levelében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Francis Ciarán Tobin több mint tíz éve gázolt halálra két gyereket Leányfalun, miután a megengedettnél gyorsabban hajtott és felhajtott a járdára. A magyar bíróság 2002-ben távollétében három év fogházra ítélte az óvadék ellenében korábban szabadon engedett, majd Írországba visszatért férfit. Tobin – aki egykor egy pénzügyi cég alkalmazottjaként élt és dolgozott Magyarországon –  azóta sem felelt tettéért. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság idén júniusban végleg elutasította.

Az ügy folyamatosan terheli az ír-magyar diplomácia viszonyokat, és több uniós fórumot is megjárt már. (Legutóbb az ír miniszterelnök magyarországi látogatása kapcsán került elő az ügy, november elején Enda Kenny kijelentette: az ír legfelsőbb bíróság független testület Írországban, és döntései véglegesek.) A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) MTI-nek küldött közleménye szerint Navracsics Tibor 2011 márciusa óta nyolc levelet írt Viviane Redingnek és négyet Alan Shatternek Tobin gyermekgázolási ügyében, valamint hivatalba lépése óta számos fórumon vetette fel a témát a gázolóra kiszabott börtönbüntetés végrehajtását követelve.

Az alapjogi biztos a témában háromoldalú találkozót kezdeményezett a magyar és az ír igazságügyi miniszter részvételével, végül pedig az Európai Unió Tanácsa igazságügyi szekciójának október 26-i ülésén az unió 27 tagországának igazságügyi miniszterei előtt felhívta a figyelmet az európai elfogatóparancs megfelelő alkalmazására. Navracsics mostani levelében köszönetét fejezte ki a téma napirendre vétele miatt, illetve jelezte, készen áll a reményei szerint mielőbb sorra kerülő háromoldalú találkozóra.