Az apa perújrafelvételt kér Tobin-ügyben

2012.11.30. 18:57

Perújrafelvételt kért az ír legfelsőbb bíróságtól annak a két kisgyermeknek az édesapja, akiket egy ír állampolgár több mint egy évtizede gázolt halálra Magyarországon.

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy ötéves és egy kétéves gyermeket, akik a helyszínen meghaltak.

A baleset okozóját - aki abban az évben, kiküldetése lejártával elhagyta Magyarországot - később háromévi szabadságvesztésre ítélték. A magyar hatóságok kérték Tobin átadását Írországtól a büntetés letöltése végett, ám az ír Legfelsőbb Bíróság többévi eljárás végén, az idén nyáron jogerős végzésével ezt elutasította.

Mint ahogy arról az Index többször is beszámolt, az ügy folyamatosan terheli az ír-magyar diplomácia viszonyt, és több uniós fórumot is megjárt már. Legutóbb a hét elején írt levelet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Viviane Reding uniós alapjogi biztosnak, melyben azt vetette fel, hogy ha Írország visszavonja a 2008-as uniós kiadatási kerethatározat elfogadásakor tett nyilatkozatát, Tobin Írországban is letöltheti a büntetését.

November elején, az ír miniszterelnök magyarországi látogatása során is előkerült az ügy, akkor Enda Kenny kijelentette: az ír legfelsőbb bíróság független testület Írországban, és döntései véglegesek.