Orbán-beszédet követelt Mesterházy Attila

2012.12.02. 14:45
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Rogán, Bajnai és Mesterházy együtt tüntet a nácizmus ellen

    Náciellenes tömegtüntetést tartanak vasárnap délután a Kossuth téren Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő parlamentben elhangzott náci kijelentései miatt. A demonstráción beszédet mond Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az MSZP részéről Mesterházy Attila pártelnök, az Együtt 2014 mozgalom részéről pedig Bajnai Gordon volt miniszterelnök is. Felszólal Ungvári Tamás, a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is. A tüntetésen fellép Hernádi Judit és Somló Tamás, a rendezvény moderátora Bombera Krisztina lesz.

  • cikkünk a témában:

    Mit mondott Gyöngyösi?

    A gázai konfliktus kapcsán itt lenne az ideje annak, "hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak" – mondta hétfőn a parlamentben a külügyminisztert interpellálva Gyöngyösi Márton, a Jobbik külpolitikai szakértője.

  • cikkünk a témában:

    Így mosdatta a Jobbik Gyöngyösit

    Gyöngyösi a felszólásában pongyolán fogalmazott, hibát követett el, amikor zsidó származású emberekről beszél - mondta a párt alelnöke.

  • Gyülekeznek az emberek a Kossuth téren, már fél órával a tüntetés kezdete előtt is több ezren voltak. Sok magyar zászlót látni, a szervezők osztogatják is. Nagyon sok transzparens van a tömegben, amelyeken például Hofi, Ady, Gábor Dénes látható, akiket sárga csillaggal ábrázolnak. Van olyan tábla is, amelyen Gyöngyösi Márton Hitler-bajusszal látható.

  • Együtt tették tönkre Magyarországot – olvasható egy transzparensen, amelyen Horthyra és Hitlerre cserélték Gyurcsányt és Bajnait. Sok vidéki tábla van: Vác, Nyíregyháza, Baktalórántháza, Debrecen. Eddig még egyetlen sárga csillagot sem láttam.

  • Eddig a politikusok közül az LMP-ből Ertsey Katalinnal, Szabó Tímeával és Schiffer Andrással, az MSZP-ből pedig Horváth Csabával és Török Zsolttal találkoztunk a tömegben. Itt van Nidermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Fodor Gábor volt SZDSZ-elnök is, és a KDNP-s Pálffy István is.

  • „Respect Rogán!" – olvasható egy transzparensen, és fiatal lányok egy csoportja is arról beszélt, örülnek a Fidesz frakcióvezetőjének felszólalásának. Idősebb nők viszont azt mondták, a Fidesz ápolja a Horthy-kultuszt, ezért Rogán jelenléte nem megfelelő. Mint mondták, szeretnének fütyülni a felszólalása alatt, de nem fognak, mert ez nem olyan esemény.

  • A Hit Gyülekezete szeretetszolgálata forró teát oszt az egybegyűlteknek.

  • Gyöngyösi felszólalásának lejátszásával kezdődött az esemény, amit nagy fújolás fogadott. Utána különböző híres emberek, például Kuncze Gábor, Havas Henrik, Bajor Imre volt bevágva, mind annyit mondtak: Nem. Úgy hat-hétezren lehetnek.

  • A tüntetés műsorvezetője, Bombera Krisztina arról beszél, hogy 2006 óta mélyen megosztottak a magyar politika szereplői, még abban is, hogy meddig tart a demokrácia. De éppen ezért fontos, hogy ma több oldalról érkeztek szónokok. Olyanok állnak majd ki szónokolni, akik talán semmi másban nem értenek egyet, csak abban, hogy a származási listák elfogadhatatlanok. Ez az emberiességi minimum.

  • az USA és Izrael magyarországi nagykövetét, akik szintén tüntetnek.

  • Ezt kérte Bombera, hogy ne arról szóljon a nap, ami szétválaszt, hanem arról, ami összeköt.

  • Somló Tamás zenész vagy motyog, vagy elromlott a hangosítás.

  • Rettenetes a hangosítás, Somló Tamás felszólalásából nagyjából a 20. sor mögött már alig lehetett hallani valamit. A tömegben ott van Szarvas Koppány Bendegúz, a Demokratikus Koalíció Ifjúsági Tagozatának vezetője is.

  • Ránézésre már van 10 ezer ember a demonstráción, nagyjából fele-fele arányban látni fiatalokat és idősebbeket.

  • is ott van, és jönnek a szervezetek nevei, roma rendőrök, LMP, MSZP, Együtt 2014, Milla, stb.

  • A Fidesz frakcióvezetője az első szónok. "Elérkezett a kiállás ideje" - kezdte. Pilinszkyt idéz. "Nem személyes tragédiák emléke vezetett ide, hanem mert nem maradhatok néma". A legelvetemültebb gonoszság politikai eszközei ellen jött tiltakozni. Szinte minden mondatát nagy taps fogadja.

  • Ahogy Rogán Antal érkezett a színpadra, többen bekiabáltak, hogy „fúj", „ti csináltátok a Jobbikot", de nem ez volt a jellemző. Sokan a bekiabálókat próbálják csitítani, sokan tapsoltak. Egyesek viszont háttal állnak, így tiltakoznak.

  • "Nem feledhetjük el, hogy a 20. századi népirtások mind listázással kezdődtek". Gyöngyösi szavairól azt mondja, hogy nem elfogadható, nem elfogadható hogy ártatlan milliók halálát, szenvedését semmibe vegye. Méltóságában senkit sem szabad sérteni, listával fenyegetőzve megbélyegezni. Személyesen sem tűri, ezért is van itt. Nem akarja, hogy a felnövekvő gyermekei lelkét ilyen gondolatokkal mérgezhessék.

  • Rogán Antal azt akarja, hogy a gyerekei tudják, hogy mit jelent az Élet menete. Ezért vitte őket mindig magával e meneteken és ezért viszi majd el őket Auschwitzba. Oda, ahol a falak, a kövek és a fák magyarul azt kérdezték tőle: "Miért?"

  • "Ma a Kossuth téren mi akasztunk táblát a gonoszság nyakába. Rajta felirat: Nem engedjük!" "Hölgyeim és uraim, Magyarország megvédi polgárait!" - így zárta beszédét a Fidesz frakcióvezetője.

  • Rogán Antal beszédével nagyjából maga mellé állította az embereket, a tüntetők döntő többsége tapsolt és éljenzett.

  • Bajnai Gordon, az Együtt 2014 egyik vezetője és volt miniszterelnök szól most. "Mi magyarok békében akarunk élni" - kezdi. Olyan világot akar, ahol bűnbakok helyett megoldásokat keresünk. Ő is a gyermekeiről szól, azt akarja, hogy nekik is megadathasson az, hogy békében élnek majd.

  • "A félelem nélküli élet mindenki számára alanyi jog" - ilyen országot szeretne ő is, és nagyon sok magyar is. Ma nem működik Magyarország normális országként, mert szenzáció volt hogy sokféle politikus állt ma ki együtt. Normális helyen az a hír, ha nem így tesznek a politikusok. Mert demokrata nemcsak az, aki nem fél, hanem aki nem is kelt félelmet.

  • Bajnai szerint ő maga is tehet arról, hogy nem normális ez az ország, hogy előfordulhatott, hogy ekkora szenzáció lett az összefogás.

    A cigánygyilkosságok idején ezt már meg kellett volna tenni. "Nem jöttünk ide, nem kértünk tőlük bocsánatot, nem borultunk nemzeti gyászba. Hiba volt, és Magyarország nem követhet el többé ilyen hibát."

  • Már nem szisszenünk fel az egyre nagyobb gyűlöletre. "Nincs többé ártalmatlan zsidózás és cigányozás ebben az országban, mert a holokauszt nekünk nemzeti tragédiánk." Testvérgyilkosság volt a magyar soa, mert az áldozatok és a gyilkosok is honfitársaink voltak.

  • Gyöngyösire utalt Bajnai, skandál a tömeg.

  • "Makacsul hinni akarok abban, hogy megtanultuk a történelmi leckét". Bajnai szerint nemzetbiztonsági kockázatot az jelent, aki származási listákat akar írni. Nem vagyunk hajlandók kétszer ugyanabba a folyóba lépni, abba a folyóba, aminek partján cipők hevernek az idők végezetéig. "Nem felejtünk és nem engedünk felejteni."

  • Bajnait jobban szeretik, mint Rogánt, sokkal több taps kíséri a beszédét. Amikor Gyöngyösit idézte, akkor egy percig skandálta a tömeg: „Mondjon le, mondjon le."