Vezetőváltás a TASZ élén

2012.12.14. 20:50

A Társaság a Szabadságjogokért péntek esti rendezvényén a jogvédő szervezet képviselői bejelentették, hogy január 1-től a TASZ egyik alapítója, Tóth Gábor Attila lesz a szervezet új elnöke. Az eddigi egyszemélyi vezetés kettéválik, az operatív feladatokat Darányi András ügyvezető fogja ellátni.

Közleménye szerint a TASZ az utóbbi években számos párhuzamos programot futtató, nagy szervezetté alakult. Az idő során világossá vált, hogy az elnök jogi-szakmai tevékenységét el kell választani a mindennapi működtetés operatív feladataitól.

Tóth, az új elnök elismert alkotmányjogász, egyetemi docens, 2000 és 2010 között az Alkotmánybíróság tanácsadója, azt megelőzően a TASZ alapítója és programvezetője volt, számos alkotmányjogi könyv szerzője. Az ügyvezető Darányi András jogász, kommunikációs szakember és civil aktivista, a budapesti Holokauszt Emlékközpont alapító igazgatója.

A TASZ stratégiai ügyekben döntési jogosultsággal rendelkező ügyvivői testülete – az elnök személyét kivéve – változatlan felállásban folytatja munkáját. A váltásra azért került sor, mert a TASZ-t nyolc éve vezető Dénes Balázs a Soros-féle Open Society Foundation most induló európai szabadságjogi projektjét fogja vezetni. A cél egyrészt a nemzeti szabadságjogi szervezetek támogatása, valamint az amerikai jogvédő legenda, az ACLU mintájára egy európai szabadságjogi unió létrehozása.

A 18 éve alapított TASZ Magyarország egyik legbefolyásosabb jogvédő szervezete, melynek nemcsak a sajtó kéri ki rendszeresen a véleményét: arra politikai körökből is mindig figyelnek. A szervezet vezetői ehhez ironikusan csak annyit szoktak hozzáfűzni, hogy az épp ellenzékben lévő politikusokkal mindig jó a munkakapcsolatuk, amit a kormányváltások után rendre mosolyszünet követ.

A TASZ legfontosabb programjai a jogállami intézményrendszer védelme, a szólás-, gyülekezési és információszabadság, az adatvédelem, a kisebbségi jogvédelem, a drogpolitika, a fogyatékosügy, a HIV-AIDS, a hajléktalanok és szegények védelme és a betegjogok területére fókuszálnak. A TASZ az adózók által felajánlott egy százalékokat kivéve nem fogad el állami támogatást.