Este tüntetnek Hoffmann minisztériumánál

2012.12.17. 12:28 Módosítva: 2012.12.17. 16:27
A múlt héten elkezdődött diákmegmozdulások a héten is folytatódnak: ülősztrájkokkal, az oktatási államtitkárság előtti újabb demonstrációval, szerdán pedig a Magyar Tudományos Akadémia főépülete elé hirdetett Télirózsás Diákforradalommal.

Hétfő délután 17 órára az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) Oktatásért Felelős Államtitkárságának Szalay utcai épülete elé hirdetett demonstrációt a Humán Platform. A humán szféra érdekképviseleti szervezeteit tömörítő platform rendezvényén többek között felszólal a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, illetve Hallgatói Hálózatnak, az Oktatói Hálózatnak és a Magyar Orvosok Szövetségének egy-egy képviselője.

A szervezet Facebook-oldalán közzétett felhívás szerint a demonstrációt azért szervezik, mert „az állampolgári alapszükségletek ellátása 2012 decemberére Magyarországon végveszélybe került. Hazánkban ma széles tömegek élnek alapvető bizonytalanságban. Nem tudják, milyen iskolákba járhatnak majd gyermekeik, és hogy lesznek-e ott megbecsült tanárok, akik használható tudást adhatnak át nekik? Nem tudják, hogy lesz-e esélyük nekik maguknak, vagy éppen gyermekeiknek diplomát és magas szintű tudást szerezni anélkül, hogy mértéktelen és élethosszig tartó eladósodásra kényszerülnének?” – írják.

Legutóbb múlt hét csütörtökön demonstráltak a diákok az Emmi előtt. Az akkori megmozdulást a Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjai kezdték el szervezni, kezdeményezésükhöz több másik fővárosi középiskola is csatlakozott: a Széll Kálmán térről vonult át mintegy négyszáz középiskolás a Szalay utcai épületéhez, hogy felolvassák a követeléseiket és átadják petíciójukat.

Ülősztrájkok, diákforradalom

A felsőoktatást érintő átalakítások miatt tovább folytatódnak a középiskolások ülősztrájkjai is. Hétfő reggel nyolc órától fél tízig a IX. kerületi Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola 11. évfolyamos és végzős tanulói demonstráltak, negyed kilenctől a ráckevei Ady Endre Gimnázium fogtak ülősztrájkba. A Városmajori Gimnázium tanulói csendes ülősztrájkja mellett a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulói az iskola udvarára szerveznek akciót: egy-egy fekete léggömböt fognak szélnek ereszteni, amelyre mindenki felírhatja azt a felsőoktatási intézményt, ahova menni szeretett volna.

Szegeden a Tömörkény Gimnázium elé szerveztek tüntetést. Darvasi Áron, a középiskola diákja, a tüntetés egyik szervezője elmondta, azért az utcán tartják demonstrációjukat, mert a szegedi iskolák vezetőit összefogó igazgatói tanács nem engedélyezte, hogy más városokhoz hasonlóan az intézményeken belül ülősztrájkot vagy tiltakozó megmozdulást szervezzenek.  A delmagyar.hu tudósítása szerint a reggel fél nyolctól kilenc óráig tartó demonstráción mintegy háromszáz diák vett részt.

A hétfői események után sem állnak le a diákok, kedden és szerdán is lesznek tüntetések, ülősztrájkok.

Szentesen csütörtök óta tüntetnek a felháborodott diákok, holnap pedig a város tartnak demonstrációt, közölte lapunkkal Martinkovics Máté, a tüntetések szervezője. A X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnáziumban ugyancsak kedden, 13 órától lesz ülősztrájk.

Szerdán 16 órától „Télirózsás Diákforradalom” néven a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri főépülete elé hirdettek tüntetést a középiskolások. A Facebook-on közzétett felhívás szerint az eseményen egy szál rózsát fognak a Margit hídról a Dunába dobni. A demonstrációhoz eddig 43 gimnázium és középiskola, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája csatlakozott.

Az Ön iskolájában is sztrájkolnak?